Almanya'nın ihracatı şubatta beklentilerin üzerinde yüzde 4 arttı

Almanya'da ihracat, Çin ve ABD gibi önemli ticaret ortaklarına artan ihracatın etkisiyle şubatta yüzde 4 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

Almanya'nın ihracatı şubatta beklentilerin üzerinde yüzde 4 arttı

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, şubatta yüzde 4 artışla 136,7 milyar euroya çıktı. Şubat ayı ihracat verisine ilişkin beklenti, bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 artacağı yönündeydi.

Çin, İngiltere ve ABD gibi önemli ticaret ortaklarına artan ihracatın etkisiyle enerji krizi ve jeopolitik risklere rağmen Almanya'da ihracatın 2 ayda tekrar yükselişe geçmesi dikkati çekti. Ülkenin ihracatı ocakta yüzde 2,5 artış kaydetmişti.

Ticaret fazlası arttı

Almanya'da ithalat şubatta yüzde 4,6 artarak 120,7 milyar euroya yükseldi.

Böylece Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası yaklaşık 16 milyar euro oldu. Dış ticaret fazlasına yönelik beklenti 17 milyar euro olması yönündeydi.

Dış ticaret fazlası, Şubat 2022'de 10,7 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.

Şubat 2022'ye göre de ülkenin ihracatı yüzde 7,6 ve ithalatı yüzde 3,8 arttı.

Almanya'da şubat ayı ihracatının 73,9 milyar eurosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke, ithalatının 62,8 milyar euroluk bölümünü de AB'den gerçekleştirdi.

Şubat 2022'ye göre, AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 2 ve bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 5,1 arttı.

Öte yandan, Almanya'nın en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 10,2 artarak 8,5 milyar euroya yükseldi. Çin'den ithalat ise ocak ayına göre yüzde 6,7 artışla 13,6 milyar euroya çıktı.

Söz konusu dönemde ABD'ye ihracat yüzde 9,4 yükselerek 14 milyar euroya ulaşırken, ABD'den yapılan ithalat da yüzde 8,7 azalarak 7,6 milyar euroya geriledi.

Almanya'nın diğer önemli ticaret ortağı İngiltere'ye ihracatının şubatta aylık bazda yaklaşık yüzde 2,5 artışla 6,3 milyar euroya ulaşması dikkati çekti.

Bu arada, Rusya ile ticaret, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle düşmeye devam ediyor. Rusya'ya ihracat, aylık bazda yüzde 14,3 ve yıllık bazda yüzde 59,9 düştü. Rusya'dan yapılan ithalat da aylık bazda yüzde 67,2 geriledi.

"İhracat talebi hala ivmeden yoksun"

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), ihracat yapan Alman şirketlerinin yaklaşık yarısının 2023'te ekonomide gerileme beklediğini ve ihracattaki büyümenin bu yıl yüzde 2,5'e düşmesinin muhtemel olduğunu açıklamıştı.

Bu arada, Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) İhracat Beklenti Endeksi, yüksek düzeydeki belirsizliklere karşın martta 0,5 puan artarak 4,0 puana yükseldi.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "İhracat talebi hala ivmeden yoksun. Şubat 2022'de İhracat Beklenti Endeksi, 15,6 puanla neredeyse 4 kat daha yüksekti. Küresel ekonomi oldukça temkinli ilerliyor." ifadelerini kullandı.