Almanya'nın "sözde" soykırımı kabul etmesi Türkiye ile ticaretini vurur mu?

İşte Almanya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkinin büyüklüğü

Almanya'nın "sözde" soykırımı kabul etmesi Türkiye ile ticaretini vurur mu?
Alman Parlamentosu'nun Türkiye'nin 1915'te soykırım yaptığını iddia eden tasarıyı kabul etmesi Türkiye ile Almanya arasındaki 34 milyar dolarlık ticari ilişkinin darbe yiyip yemeyeceği sorusunu akıllara getirdi.

Almanya Parlamentosu'nun soykırım tasarısını kabul etmesinin ardından gözler Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere çevrildi. Ekonomik ilişkiler anlamında Almanya, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında geliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, geçen yıl yapılan 133.6 milyar dolarlık ihracatın 13 milyar 163 milyon dolarlık kısmı Almanya'ya gerçekleştirildi. Bu yılın ilk 5 ayında da yine Almanya 5.6 milyar dolar ile en fazla ihracat yapılan ülke.
Türkiye'nin Almanya'dan yaptığı ithalat rakamı ise geçen yıl 21.3 milyar dolar oldu. Almanya'nın "sözde" soykırımı kabul etmesi Türkiye ile ticaretini vurur mu? - Resim : 1
Sözde soykırım tasarısının onaylanmasının ardından #Almanya hashtagi twitter'da, Almanya Soykırımı Kabul Etti mi arama kelimesi ise Google'da bir anda trend oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SÖZDE SOYKIRIM AÇIKLAMASI: ATMAMIZ GEREKEN ADIMLARI ATACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'da kabul edilen "soykırım" tasarısının Almanya ilişkileri etkileyeceğini belirterek "Atmamız gereken adımları atacağız" dedi.
Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, gazetecilerin "soykırım" kararı ile ilgili sorusuna şu yanıtı verdi:
"Az önce Sayın Başbakan ile telefon görüşmem oldu. Ortak kanaatimiz ilk adımımız bir defa Büyükelçimizi Türkiye'ye çağırmak. Bu karar ilişkileri ciddi manada etkileyecek olan karardır. Döndükten sonra bunun değerlendirmesini yapacağız. Atmamız gereken adımları atacağız. Nihai kararımızı vereceğiz."
BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'DAN SÖZDE SOYKIRIM AÇIKLAMASI: ALMANYA BÜYÜKLEÇMİZİ ÇAĞIRDIK
Başbakan Binali Yıldırım, Alman Federal Meclisi'nin Ermeni iddialarına dair kararına ilişkin, "Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiç bir olay yoktur." dedi.
Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin Almanya Büyükelçisini istişareler için Türkiye'ye geri çağırdık. Tabii ki karar metnini kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi, biz Allah'ın önünde eğiliriz, milletimiz ne isterse onu yerine getiririz." diye konuştu.
Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Tegel Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları'na (THY) ait tarifeli İstanbul uçağı ile Türkiye'ye hareket etti. Büyükelçi Karslıoğlu'nu havalimanından eşi Gamze Karslıoğlu, oğlu Mehmet Ali Karslıoğlu ve Berlin Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Ufuk Gezer uğurladı.
ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ GENİŞ VE GÜÇLÜ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman parlamentosunda 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarının kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.
Reuters'ın haberine göre Merkel, Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerinin geniş ve güçlü olduğunu söyledi.

TBMM'DEN JET HAMLE: ÜÇ PARTİDEN ORTAK BİLDİRİ!
"Soykırım" kararının ardından AK Parti, CHP ve MHP'li vekillerin imzasıyla ortak bildiri yayımlanacak
TBMM Genel Kurulu'nda, Alman Federal Meclisinin (Bundestag), Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesiyle ilgili bir metin hazırlanması için birleşime ara verildi.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi, başkanlığında toplandı.
Hamzaçebi, son birleşim kapanmadan önce Genel Kurulda yaşanan tartışmayı anımsatarak, bu konuya ilişkin açıklama yapmak istediğini kaydederek, "Bu kürsüden doğrudan milletimize ve burada bulunan sayın milletvekillerine hitap ediyoruz. Dolayısıyla ülkemizin içinde bulunduğu siyasi iklim ve gündem, buradaki tartışmaları zaman zaman doğrudan etkileyebilmektedir." dedi.
Alman Federal Meclisi'nde, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısının oylamasında tek ret oyunu veren Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Bettina Kudla, Almanya dışındaki ülkelerde tarihi değerlendirmelerde bulunmanın Alman meclisinin görevi olmadığını belirtti.
Mecliste yapılan oylamada neden ret oyu verdiği konusunda kişisel internet sitesinden yazılı açıklama yapan Kudla, "Diğer ülkelerdeki olaylarla ilgili tarihi değerlendirmelerde bulunmak, Alman Federal Meclisi'nin görevi değildir. Tarihi olayların değerlendirilmesi söz konusu ülkelerin, bu durumda da Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluğundadır. Söz konusu karar tasarısı, anılan soykırım değerlendirmelerine, örneğin tarihçileri kaynak göstermemektedir." ifadelerini kullandı.

"İLİŞKİLER ZORA GİRECEKTİR"
Mecliste kabul edilen kararın ne gibi siyasi ve maddi sonuçlar doğuracağının da bilinmediğini ifade eden Kudla, "Türkiye Cumhuriyeti ile olan ilişkiler bu kararla zedelenecektir. AB ile Türkiye arasındaki sığınmacılarla ilgili anlaşmanın uygulanması da zora girecektir. Bu, ilticacılarla sığınmacılar konusunda Avrupa'da ortak çözümlerin zor bulunması sebebiyle de üzücü bir durum. Türkiye Cumhuriyeti ile sığınmacılar konusunda varılan anlaşmanın bozulması durumunda büyük insani sorunların yanı sıra Almanya için daha da fazla masraf ortaya çıkacaktır." görüşüne yer verdi.
Meclis kararında eski Alman İmparatorluğu'nun sorumluluğundan söz edildiğini ancak bu sorumluluğun nelerden ibaret olduğunun belirtilmediğini de kaydeden Kudla, Alman meclisinin günümüzde de birçok katliamdan haberi olduğuna ancak Almanya'nın tüm çabalarına rağmen Suriye'deki katliamların durdurulamadığına dikkati çekti.
CEM ÖZDEMİR'DEN ŞOK HAREKET: ERMENİ ROZETİYLE ÇIKTI!
Almanya'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı Alman meclisine getiren Yeşiller Partisi'nin Eş Başkanı Cem Özdemir, oylama öncesinde konuştu.
Kürsüye yakasında Ermeni rozetiyle çıkan Özdemir, yasa tasarısının Almanya Federal Meclisi'ne getirilmesi konusundaki gayretlerinden dolayı ülkedeki kiliselere teşekkür etti. Oylama öncesi söz alan ve Türkiye aleyhine sert cümleler kullanan Cem Özdemir, "Bu tasarının meclise gelmesinde emeği olan Büyük Koalisyon Hükümeti'ne, Kiliselere, Cumhurbaşkanı Gauck'a ve Federal Parlamento Başkanı'na teşekkür ediyorum" dedi.

TALAT VE ENVER PAŞA'YA "KATİLLER" DEDİ
Sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Federal Meclis'te oylanmasına ilk önayak olan isim Cem Özdemir, oylama öncesi konuşmasının bir bölümünde Talat ve Enver Paşa'nın adını anarak "katiller" dedi.
Özdemir konuşmasının sonlarında Türkiye'deki Hristiyanların inançlarından dolayı takip edildiğini ve "Sen Ermeni" hitabının da insanları aşağılamak için kullanıldığını kaydetti.
Federal Meclis'te bugün yapılan oylamada söz konusu tasarı kabul edildi.