Amerika'da doğum yapacaklar dikkat!

İşte en faydalı bilgiler

Amerika'da doğum yapacaklar dikkat!

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (The Centers for Disease Control and Prevention) tarafından yapılan son araştırmaya göre Amerika'daki doğum oranı rekor düzeyde düşmüş durumda.
2012 verilerine göre 14-44 yaş arası 1000 kadında doğum sayısı 63. 2012'de dünyaya gelen toplam çocuk sayısı ise 3.95 milyon.

ABD'de doğum oranı hızla gerilese de, son dönemlerde sıklıkla Türkiye'den gelen hamile anne adaylarıyla karşılaşıyorum. Üç-dört ay önceden gelip ev tutup, doktor ayarlayıp doğum için gün bekliyorlar. Doğumla beraber çocuk Amerikan vatandaşı olduğu için, çocuklarının geleceğini de bir anlamda garantiye alıyorlar. Dünyada gelişmiş ülkeler arasında Kanada ve ABD dışında doğumla birlikte vatandaşlık veren başka ülke olmaması da bu ülkelere olan ilgiyi arttırıyor.

Amerika, gelişmiş ülkeler arasında doğumu en pahalı olan ülke. İngiltere Prensi William ile eşi Cambridge düşesi Catherine'ın bu yıl doğan bebeklerinin hastane masrafının 15 bin dolar olduğu duyulunca, New York Times konuyu sayfalarına taşımış. ABD'de ortalama bir hamileliğin 30 bin dolara mal olduğuna vurgu yaparak, ''Prensle düşesin çocuğu 15 bin dolara doğarken, biz nasıl oluyor da 30 bin dolar ortalama masrafla çocuk dünyaya getiriyoruz?'' diye sormuştu.

Her ne kadar New York Times, ortalama rakamı 30 bin dolar vererek kamuoyu yaratmayı başarsa da, araştırmalar ortalamanın normal doğumda 18,329 dolar, sezeryanla doğumun 27,866 dolar olduğunu ortaya koyuyor. Ailelerin sigortaları olsa bile hala doğum sonrası 3400 dolar ödemek zorunda kalıyorlar.

Doğum yoluyla Amerikan vatandaşlığı almak isteyenler sadece Türkler değil. Dünyanın her yerinden hamile anne adayları ABD'ye geliyor. Reuters'in Çinli hamile kadınlarla ilgili yaptığı bir araştırmaya göre, Çinli anneler genelde San Francisco ve Los Angles'ı tercih ediyor. 3 ayda harcadıkları tutar ise 16,330 dolar civarında.

Bu maliyet kalınan eyalete ve şehre göre değişiyor. Eğer hamile adayı bu süre zarfında New York'ta kalmak isterse, ev ve otel fiyatları daha yüksek olduğu için masraf artıyor. Ortalama kiralık 1 odalı ev fiyatının 3 bin dolar olduğu Manhattan'da yaşamın pahalılığı doğal olarak masrafları da katlıyor. Aynı şekilde kadın doğum doktorlarının sadece doğum için istediği fiyatta ortalama 10-15 bin dolar civarında.

Ayrılan bütçeye göre Amerika'daki doğum masrafı yüzbin dolarlar seviyesine de çıkabiliyor. Mesela Türkiye'nin tanınmış işadamlarından birinin kızı New York'ta Waldorf Astoria Hotel'de kalıp doğumu beklemiş, geceliği 300-600 dolar arasında değişen otelde üç ay boyunca konaklamıştı. Maddi gücü yerinde olan pek çok sanatçı, manken, işadamı ve profesyonel de benzer yola başvuruyor. Geçenlerde Brooklyn'de rastladığım Türkiye'den doğum için gelen bir çift kalacakları ucuz bir otel arayışındaydı. New York'taki hastane masrafını 10 bin dolar olarak hesap edip 3 aylık süre için de bir o kadar para harcamayı planlıyorlardı. Anne adayı, ''Türkiye'de özel hastanede harcayacağımız parayla ABD'de doğum yapmak daha mantıklı,'' diye özetliyordu gelme nedenlerini.

Yine New Jersey'de doğuma gelen Türkiye'deki tanınmış bir şirketin yöneticisi, otel yerine ev tutarak masrafları aşağı çekti. Aylık 1600 dolara bulduğu 1 oda ev kirasıyla en azından otel masrafından kurtuldu. Tabii her gelen rahatlıkla ev tutamıyor. Sosyal güvenlik numarası ve Amerika'da kredi tarihçesi olmadan ev tutmak çok zor. Ancak bir tanıdık vasıtasıyla yapılabiliyor ki, bahsettiğim çifte de bir tanıdıklarından aldıkları yardımla evi kiraladı. Türkiye'deki sigorta Amerika'daki doğumu karşılamasa da, Türkiye'de lüks bir hastanede doğum yapmakla New Jersey'de doğum yapmak arasında parasal anlamda büyük bir fark yok.

Mevcut yasalara göre, Amerika'da doğan çocuk 21 yaşına gelene kadar anne ve babasına yasal anlamda bir avantaj sağlayamıyor. O yaştan sonra da anne ve baba çocukları vasıtasıyla yeşil karta başvurabiliyor.

Çin'den doğuma gelenler için California'da özel olarak tutulmuş otel ve 17 odalı büyük evler bulmak bile mümkündü. Hatta Aralık 2012'de bunlardan bazıları otoriteler tarafından kapatıldı. Chino Hills, California'da yer alan evler ve oteller, çevredekilerin tepkilerine maruz kalmışlar, bölgede yaşayanlar ellerinde pankartlarla sokaklarda protesto gösterisi yapmışlardı.

Türkiye'den doğum için gelenlerin en büyük merak ettikleri konu doktor masrafları, doğum sırasında oturulacak bir ev ve ev ile hastane arasında ulaşımın rahatlığı.

ABD'ye girişte normalde doğum için gelindiği fark edildiğinde geri çevrilme ihtimali var. Ancak hamileliğin 5. veya 6. ayında gelindiği için kapıda çok sorun yaşanmıyor. Kapıda da kendi ağzıyla ''Ben doğuma geldim,'' demediği sürece de bir sıkıntı yaşamıyor. Zaten her meseleye kapitalist mantık gereği 'ticari kazanç' gözüyle bakan Amerikan sistemi, doğuma gelenleri sıcak para girişi olarak da görüyor. Belki bu yüzden olsa gerek önlemediği gibi de görmemezlikten gelmeye de devam ediyor.

Follow on twitter @cmlzyrt

cemilozyurt@paralimani.com