Apple iş görüşmesinde hangi soruları soruyor?

İş görüşmesinde sorulan en ilginç sorular neler? Hangi soru neden soruluyor. İşte size Apple'ın en yetkili ağzından Apple tarafından sorulan sorular ve sorulma amacı!

Apple iş görüşmesinde hangi soruları soruyor?

Apple'da işe girebilmek için nasıl bir mülakatten geçmeniz gerekir? Bugün dünyanın en değerli ikinci markası olan Apple'ın dahi çalışanlara nasıl sahip olduğunu ve çalışanlarını seçerken nasıl bir iş görüşmesi gerçekleştirdiğini hiç düşündünüz mü? İşte en yetkili ağızdan Apple'la yapılan iş görüşmesinde sorulan sorular.

APPLE TARAFINDAN SORULAN 3 KİLİT SORU GRUBU!
Apple'ın perakende bölümünün kıdemli başkan yardımcısı Angela Ahrendts, Apple'a iş görüşmesi için gelen bir adaya üç temel kişisel soru dizisi sorduğunu anlatıyor.
Bu soru dizileri özetle, "Ben ve Biz", "IQ ve EQ (yani Duygusal Zeka)" ve "Sol beyin ve sağ beyin" olarak gruplanıyor.

BEN VE BİZ...
"Ben ve biz" kapsamındaki soruların amacı, Apple'a çalışmak için başvuran adayın, çalışma arkadaşlarıyla işbirliği içerisinde çalışıp çalışamayacağını ölçmeyi amaçlıyor. Peki ne soruyor Apple?
Aslında çok basit sorular. Ailesini, arkadaşlarını, dahil olduğu gruplar veya kulüpleri, kişisel ilgi alanlarını, yaptığı sporları, maneviyatını... Böylece kişinin gerçek motivasyon kaynakları hakkında Apple çok basit sorularla bilgi topluyor. Ahrendts, bu aşamanın aslında insanların kendilerinden bahsetmekten çok hoşlanması nedeniyle en kolay aşama olduğuna dikkat çekiyor.

IQ MU EQ MU?
İkinci aşama: "IQ ve EQ". Bundaki amaç ise kişinin duygusal ve entelektüel zekası arasındaki dengeyi ölçmek.
Ayrıca yalan dolansız şekilde insanlar üzerinde yaratabileceği etkiyi analiz edebilmek.

SOL BEYİN Mİ YOKSA SAĞ BEYİN Mİ?
Üçüncü ve en son aşama ise sol beyin ve sağ beyin dengesini ölçmeyi amaçlıyor. Burada da amaç kişinin, duygularıyla mı yoksa bilgi birikimiyle mi hareket edip karar verdiğini anlayabilmek.
Örneğin Apple'a iş görüşmesine giderseniz ve karşınızdaki yetkili size "Boş zamanlarınızda neler yaparsınız" diye sorarsa bilin ki aslında ne yaptığınızla ilgilenmiyordur. Amacı beyninizin hangi tarafını daha çok kullandığınızı analiz etmektir.
Ya da okuduğunuz üniversitede hangi bölüm üzerine ihtisas yaptığınızı sorarsa da benzer bir durum söz konusudur.

Fakat Apple'ın sorduğu sorularda yine de insaflı olan kurumlardan biri olduğunu da hatırlatalım. Neden mi?
Şimdi Apple'da değil de mesela Microsoft, Airbnb, Squarespace, Dropbox, Stanford Universitesi gibi dünyanın en ünlü kurumlarında işe girmek isteseydiniz karşılaşabileceğiniz beyin yakan sorulardan birer örnek verelim.

RÖGAR KAPAKLARI NEDEN YUVARLAKTIR?
Microsoft'un bir adaya bir defasında "Rögar kapakları neden yuvarlaktır" sorusunu sorduğu kayıtlara geçmiştir.
Peki cevabı biliyor musunuz?
Birden fazla sebebi var. Çünkü yuvarlak şekiller basıncı en iyi emebilen şekillerdir. Ayrıca üretmesi kolaydır. Ayrıca üretim maliyeti en düşük olan şekildir. Dahası taşıması kolaydır. Fakat hepsinden önemlisi yuvarlak bir rögar kapağı yuvarlak bir delikten içeriye düşmez. Kare veya dikdörtgen olsa düşmeme olasılığı yok denecek kadar azdır.
Aslında burada sorulan sorunun pek bir önemi olmadığını da hatırlatalım. Bu sorunun sorulmasındaki amaç kendi kendinize düşünmeye ne kadar yetkin olduğunuzu ölçmek için soruluyor.

Airbnb'nin ise bir iş görüşmesinde "Eğer bir uçak kazasından hayatta kalan tek kişi olsaydınız ne yapardınız" sorusunu sorduğu rapor edilmiştir. Doğru cevabın hanibalizmle bir alakası olmadığını, bu cevabı verenin başarılı olamamasından anlıyoruz. Cevabı ise bizde değil tamamen sizde saklı.

BATMAN Mİ DÖVER, SÜPERMEN Mİ?
Squarespace'in ise "90'lardan favori parçanız hangisi" sorusunun amacı, seçeceğiniz parçanın modu. Negatif bir parça seçerseniz hiç şansınız olmadığını söylemeye gerek yok sanırız.

Dropbox'ın ise sorduğu soru daha da ilginç. "Sabah uyandınız ve elektronik posta kutunuzda 2000 okunmamış mail var. Bunlardan sadece 300 tanesini yanıtlayabilirsiniz. Yanıtlayacağınız mailleri nasıl seçersiniz?".

Peki ya Stanford Üniversitesi'nin "Batman mi döver, Süpermen mi" sorusuna ne demeli?

Gerçi Apple'ın da "Hangi tür bir hayvan olmak isterdin ve neden" sorusu da var ilginç sorular listesinde.

EN İLGİNÇ İŞ GÖRÜŞMESİ SORULARI
Daha ilginçlerini de isterseniz kurumları boş verin ve şu sorulara bir göz atın.

Kör bir insanla cep telefonu tasarlayın
Otomobil için müzik sistemi tasarlayın, özellikleri ne olur, resmini çizin.
Bir otostopçu için GPS tasarlayın
Üzerinde 2 düğme olan televizyon uzaktan kumandası tasarlayın.
Astronotlar için kahve makinası tasarlayın.
Bir alarm saati tasarlayın.
Bir paraşüt tasarlayın
Bir arama fonksiyonu tasarlayın
Çocuklar için ATM tasarlayın
Sözlükte kelime aramak için nasıl bir metot kullanırsınız
Zayıf tasarlanmış yazılımın özellikleri nedir ?
5 yaşında birine veri tabanını nasıl anlatırsınız
Bir klavyeyi nasıl test edersiniz.