At ve eşek sütünün fiyatı altınla yarışıyor!

Litresi 100 liradan satılıyor, günde en fazla yarım litre alınabiliyor. Yunanistan'dan bile talep geliyor!

At ve eşek sütünün fiyatı altınla yarışıyor!
Bu yıl altına mı, dövize mi, yoksa borsaya mı yatıralım sorusuna at ve eşeğe yatırın yanıtı alırsanız, sakın hemen gülmeyin. Bu öneri hiç de öyle hafife alınacak bir öneri gibi görünmüyor.
Sütün fiyatı her ne kadar son yılların en düşük seviyesini görse de eşek sütü ve at sütünün fiyatı altın fiyatıyla yarışıyor.
Türkiye'de aslında süt ihtiyacının yüzde 91'inden fazlası inek sütünden karşılanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ticari işletmeler tarafından geçen yıl 8 milyon 937 bin 141 ton inek sütü toplandı. 2015 yılında 41 bin 141 ton koyun sütü, 56 bin 286 ton keçi sütü, bin 335 ton da manda sütü elde edildi.
İçme sütü olarak kullanılan taze inek sütünün litre fiyatı yerleşim yerlerine göre ufak çaplı değişiklikler gösterse de ortalama 2,5-3,5 lira arasında değişen fiyatlarla tüketiciye sunuluyor. Organik olarak satılan paket inek sütünün litre fiyatı ise marketlerde 7 liraya kadar çıkıyor.
Koyun-keçi ve manda sütü market raflarında litre fiyatı ortalama 8-12 lira arasında değişen rakamlarla satılıyor.
DEVE SÜTÜ 50 TL, EŞEK SÜTÜ 100 TL!
Son yıllarda bazı araştırmalar ve haberlerin de etkisiyle tüketicilerin ilgisini çeken, ancak Türkiye'de bulunması oldukça zor olan deve sütünün litresi ortalama 50 liradan, at ve eşek sütünün litresi ise 80-100 liradan alıcı buluyor.
Antalya'da eşek çiftliği bulunan Mehmet Ali Yalçın, bir eşekten günlük en fazla yarım litre süt alınabildiğini söyledi. Eşek sütünü litresi 80-100 liradan sattığını ve özel kaplar içinde Türkiye'nin her yerine gönderdiklerini anlatan Yalçın, "Yurt dışından da talep var, fakat nakliye sorunu nedeniyle gönderemiyoruz. Şu anda Yunanistan ile görüşme halindeyiz." diye konuştu.
At sütünün yaraları iyileştirmeye, bağırsakları temizlemeye, astım ve bronşite iyi geldiği, deve sütünün B ve C vitaminleri açısından oldukça iyi olduğu, yüksek omega-3 içeren, şeker ve protein açısından anne sütüne çok yakın eşek sütünün ise cilt hastalıklarına iyi geldiği ve bazı kanser türleriyle mücadeleye destek verdiği iddia ediliyor.