Avukat ve doktor bile karaborsaya başladı!

Stokçular ‘yeşil altın’ olarak anılan Antep fıstığına el attı. Karaborsada değerinin üzerinde fiyatla satanlar arasında doktor da var kuyumcu da.

Avukat ve doktor bile karaborsaya başladı!

Akşam'dan Özgül Özgür Öztürk'ün haberine göre, Kilosu 80 liraya fırlayan Antep fıstığını üreticiden toplayan stokçular, baklavacı, çikolatacı ve sanayicileri zor durumda bıraktı. Fıstığı stoklayanlar arasında doktor, avukat ve kuyumcular bile var. Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, Gaziantep’te düzenlenen “Fıstık Hasadı” etkinliğinde sorularımızı yanıtladı.

DÜNYA DEVLERİ BİLE VAZGEÇTİ

Fıstık fiyatına karşı dünya devi markalarının dahi siparişten vazgeçtiğini söyleyen Faruk Güllü, “2013 yılında çikolatacılar Ar-Ge çalışmalarında da Antep fıstığını portföylerinden çıkardılar” dedi. Gaziantep’in ünlü baklava üreticisi İmam Çağdaş’ın sahibi Burhan Çağdaş da fıstık fiyatlarındaki artışla doktor ve avukatların bile fıstık tarlası satın almaya başladığını söyledi. Çağdaş, “Geçen hafta normal mesleği kuyumcu olan birinden fıstık almak zorunda kaldım” dedi.

İRAN-SURİYE’DEN KAÇAK GELİYOR

Stokçularla mücadele için geçen yıl Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği’ni kurduklarını hatırlatan Faruk Güllü, “Biz stokçuların oluşturduğu karaborsaya karşı ilk adımı attık. Fakat bu mücadeleye devlet desteği de şart. Şu an maalesef kaçak yollardan İran ve Suriye’den fıstık getiriliyor. Devlet fıstıkta kilo başına destek sağlamalı” dedi. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da köy köy gezip ağaç sayısının tespit edileceğini söyledi. ABD’de olduğu gibi Türkiye’de fıstığın röntgenini çekeceklerini kaydeden Tiryaki, “1 milyon dolar yatırımla uzaydan Antep fıstığı ağaç sayısını tespit edeceğiz” diye konuştu.

Haberin devamı için tıklayın