Avusturyalı ortak Aras Kargo'yu almaya hazırlanıyor

Avusturyalı ortak Austrian Post, Aras Kargo'daki payını yüzde 75'e çıkarmak için görüşmelere başladığını, 2013 yılında satın alma opsiyonu anlaşması yaptığını ve bu anlaşmayı yürürlüğe koyduğunu belirtti.

Avusturyalı ortak Aras Kargo'yu almaya hazırlanıyor

Avusturyalı lojistik şirketi Österreichische Post (Austrian Post) yüzde 25 hisse sahibi olduğu Aras Kargo'daki payını yüzde 75'e yükseltmek için süreç başlattı.

Avusturyalı şirketin açıklamasında Aras Kargo'da bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 50 ek pay almak için 2013 yılında satın alma opsiyonu anlaşması yaptığını ve bu anlaşmayı yürürlüğe koyduğunu belirtti.

Geçtiğmiz hadtalarda Viyana'da gazetecilere açıklama yapan Poelzl detaylara girmeden, "Görüşmeleri sürdürüyoruz. Türkiye büyüyen bir ekonomi ve bütün zorluklara ve sınırdaki savaş faaliyetlerine rağmen pozitif ekonomik gelişmenin devam etmesini ve özellikle kargo işinin daha da büyümesini bekliyoruz" yorumunda bulunmuştu.

Şu anda Aras Kargo'nun yüzde 75'i Aras Ailesi'ne, yüzde 25'i ise Avusturya'nın önde gelen lojistik ve posta hizmetleri sağlayıcısı Austrian Post'a ait.

MİRASI YUKARI TAŞIDI

Aras Kargo, 2008 yılında kurucu Celal Aras'ın vefatının ardından ciddi bir borç yüküyle karşı karşıya kalmıştı. Evrim Aras, reddi miras öneren avukatlara karşılık 29 yaşında şirketin başına geçmişti. 265 milyon TL borçlu şirkete 145 milyon TL de vergi borcu kesilince babasının yasını yasayamadan şirketi kurtarmak için kolları sıvayan Evrim Aras, yaptığı düzenlemeler ve finansal yapılanmayla şirkete ortak almayı başardı. 2010 yılında Aras Kargo'ya ortak olan İş Girişim Yatırım, sahip olduğu yüzde 25 hisseyi üç yıl sonra Austrian Post şirketine sattı. Evrim Aras, sekiz yılda şirketi dipten yukarı taşıdı. Aras Kargo, 2015 yılında 900 milyon TL ciro yaptı. Bu yıl ise cironun 1 milyar TL'yi aşması bekleniyor.

Avusturyalı ortak Aras Kargo'yu almaya hazırlanıyor - Resim : 1

Aras Kargo, 19 bölge müdürlüğü, 28 transfer merkezi, 825 şubesi, 3 bin 320 araçlık filosu ve 12 bin çalışanıyla her ay 12 milyon kişiye hizmet sunuyor. Baba Celal Aras vefat etmeden önce bir görev taksimi yaparak holdingin başına oğlu Baran Aras'ı, Aras Kargo'nun başına ise Evrim Aras'ı getirmişti. Evrim Aras'ın holdingde hissesi bulunmazken, Aras Kargo'nun yüzde 75'lik hissesi ise üç eşit pay olarak anne ve iki kardeşe ait.