Azerbaycan'da tarihi gün

Asrın projesi "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı açıldı. Erdoğan "Bugün istikbalimiz için çok önemli adımlar atıyoruz. Bu proje ile Asya, Avrupa Ve Afrikayı birbirine bağlıyoruz"dedi. Konuşmaların ardından ilk tren seferinin startı verildi.

Azerbaycan'da tarihi gün

"Demir İpek Yolu" denen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun ilk resmi seferi bugün gerçekleşiyor. İlk tren, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in de katıldığı törenle Bakü'den Kars'a doğru yola çıkıyor. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.


İLK TREN YOLA ÇIKTI
Konuşmaların ardından ilk tren Erdoğan, Aliyev ve Kvirikaşvili ile Kazakistan, Özbekistan başbakanlarının birlikte butona basmasıyla birlikte ilk tren yola çıktı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun açılışı münasebetiyle sizlerle birlikte olmaktan büyük bahtiyarım. Bu törenle Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacağız. İlk seferin gerçekleşmesiyle Londra'dan Çin'e kesintisi demiryolu bağlantısı kurulacak. Bu proje zahmetle, özveriyle, alın teriyle hayata geçirilmiş bir projedir.

Bizler dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada yaşıyoruz. Bölgemiz muazzam bir potansiyele sahiptir. İşte 15 yıldır bu muazzam potansiyeli hayata geçiriyoruz. Marmaray hızlı tren hatlarının inşası, İstanbul'a inşa ettiğimiz üçüncü köprü bunlardan bazılarıdır. Bakü-Tiflis-Kars projesinin etkinlik cazibesini artırdık. 1 milyon yolcu 6.5 ton yük taşıyacak. Projenin önemi, tarihi İpek Yolu üzerinde nakliyatçılarımız için avantaj sunacak. Çin'den gelen yük orta koridor üzerinden 12-15 günde Avrupa ülkelerine ulaşacaktır. 24 milyon ton ilave yük taşınmış olacaktır Çin üzerinden.

Proje barış, güvenlik, istikrar, refah getirecek, insan ve bilgi hareketliliği ile gelişime katkı sağlayacaktır. Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TANAP bunların örnekleridir.
Azerbaycan'da tarihi gün - Resim : 1
TÜRKİYE BÖLÜMÜNDE 4 İSTASYON 3 KÖPRÜ 76 KM'LİK DEMİRYOLU VAR

Azerbaycan Devlet Demir Yolları'nın verilerine göre; toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye'den, 259 kilometresi Gürcistan'dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi.


Azerbaycan'da tarihi gün - Resim : 2
Kars'ta BTK Demiryolu hattının faaliyete geçmesi, Lojistik Merkezi'nde tamamlanarak hizmete açılmasıyla birlikte Karslılar için ekmek kapısı olması bekleniyor.
Azerbaycan'da tarihi gün - Resim : 3
BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU'NUN ÖZELLİKLERİ

Hattın uzunluğu 829 km. Demiryolunun 79 kilometresi Türkiye'den, 246 kilometresi Gürcistan'dan, 504 kilometresi ise Azerbaycan'dan geçiyor.
Azerbaycan'da tarihi gün - Resim : 4
1 milyon yolcu ve 6.5 milyon yük taşıma kapasiteli projeyle birlikte Londra'dan kalkan bir tren Pekin'e kadar kesintisiz gidebilecek.

YILDA 1 MİLYON YOLCU
İlk etapta hattan yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek. Kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.
Azerbaycan'da tarihi gün - Resim : 5
7 BİN KM KISALACAK
BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif oluşturacağı, projenin ortağı Türkiye'nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngürülüyor.