Bakan Faruk Çelik ters köşeye yatırdı

Görüşme sonrası ilk açıklama Bakan Faruk Çelik’ten geldi. Çelik ‘Başbakan çok güzel bir açıklama yapacak’ dedi.Bu son dakikalarını yaşayan Borsa’da ve döviz piyasasında ‘Anlaştılar’ şeklinde yorumlandı.

Bakan Faruk Çelik ters köşeye yatırdı

Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında haftaya yine kan kaybederek başlarken, Türk Lirası, Rus Rublesi ile birlikte düşüşte yine başı çekti.Dolar bir ara 2.8692’ye çıkarak yeni bir rekor kırdıktan sonra Davutoğlu ile Bahçeli arasındaki görüşmeye kilitlendi. Görüşme sonrası ilk açıklama Bakan Faruk Çelik’ten geldi. Çelik ‘Başbakan çok güzel bir açıklama yapacak’ dedi. Bu son dakikalarını yaşayan Borsa’da ve döviz piyasasında ‘Anlaştılar’ şeklinde yorumlandı. Borsa’da bir alım rüzgarı yaşandı, dolar 2.84’e çekildi. Ancak Davutoğlu çıkıp da görüşmelerden bir sonuç alamadık dediğinde dolar bu kez 2.8670’e tekrar çıktı.

Bu arada doların sürekli değer kazanması ile birlikte gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Döviz kurlarındaki artış eğilimin devam ettiği yurt içi piyasalarda, Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugün gerçekleştireceği toplantıda atacağı adımlar bekleniyor. Erken seçim olasılığının masada tek alternatif olarak kalmasından sonra artan doları dizginlemek için Merkez Bankası’nın faiz artırabileceğini düşünenlerin sayısı arttı. Merkez Bankası’nın sadeleştirme adı altında faiz koridorunun üst bandına dokunmadan alt tarafta 50 hatta 100 baz puanlık bir artışa gidebileceğini belirten analistler, artış için bir sonraki günün de beklenebileceğini belirtiyorlar. Çarşamba günü de FED’den Eylül’de faiz artırımı olup olmayacağına dair güçlü sinyaller gelecek. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7.50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10.75, alt bandı ise yüzde 7.25 seviyesinde bulunuyor.