Balkanlarda gezilecek yerler

Balkanlar hem tarih olarak hem de kültür olarak kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir bölgedir. Balkan yarım adası Mezopotamya gibi insanlık tarihine en başlardan beri merkez olmuş bölgelerden birisidir. Son zamanlarda da balkanlarda ki devletlerde meydana gelen ekonomik çöküntü gezip görmek isteyen turistlerin işini kolaylaştırıyor.

Balkanlarda gezilecek yerler

Ekonominin kötü gidişatı halkın parayı harcamak yerine elinde tutmasına sebep olmuştur bundan dolayı da her şeyin fiyatı uygundur. Ülkemize de yakın olmasından dolayı ulaşımı kolay bir bölgedir. Üstelik çoğu Balkan ülkesinin vizesiz olması seyahati kolaylaştırmaktadır. Balkanların tarihinde Türklerin de yaklaşık 400 – 500 yıllık bir katkısı bulunmaktadır. Osmanlı imparatorluğu bu bölgelerde hakimiyetini kaybetse de halen daha bu bölgelerde yoğun bir Türk nüfusu mevcuttur.

Balkanlara gidip ister araba kiralayarak ülkeleri gezebilir isterseniz de daha ekonomik bir seçenek olan Balkan turlarını tercih edebilirsiniz. Balkan turlarında tüm ulaşım tur firması tarafından karşılanır ve görülmesi gereken yerler planlıdır. Sizin hiçbir şeyi planlamanıza gerek kalmaz. https://www.prontotour.com/Paket-Turlar/Balkan-Turlari adresinde de görebileceğiniz üzere uygun fiyatlara birden çok ülke gezebilme şansınız bulunuyor.
Şimdi sizlere balkanlarda gezilecek şehirleri sıralayacağız.

⦁ Rila Manastırı, Bulgaristan
Bulgaristan sınırları içerisinde bulunan en büyük Ortodoks manastırıdır. Denize olan yüksekliği yaklaşık 1700 m. Bulgaristan’ın başkenti olan Sofya’ya olan uzaklığı 117 km. Özellikle Bulgar ve Slav halkları için adeta bir kompleks yaşam merkezi haline gelmiş olan manastır 18. yy. da yanarak yok olsa da 19. yy. da yeniden inşa edilmiştir. Bir çok ortodoksun uğrak yeridir. Muhteşem mimarisi ise bizim gibi kültür bağımlılarının başını döndürmektedir.

⦁ Vrelo Bune, Blagaj, Bosna Hersek
Blagaj tekkesi olarak da bilinen yapı 1512 yılında Osmanlı mimarisinden çıkmış bir eserdir. Adı blagay olarak okunur ve Boşnak dilinde mevcut olan blaga yani ılıman anlamında kullanılan kelimeden gelir. Osmanlı mimarları tarafından meydana getirilen eseri günümüzde Boşnak halkı milli anıt olarak görerek büyük bir titizlikle korumaktadır. Doğayla iç içe olan tekke mimari yapısıyla da insanın da doğaya katabilecek bazı eserleri olabilirmiş dedirtiyor bizlere. Aynı zamanda Sarı Saltuk’un türbesi de bu bölgede yer almaktadır.

⦁ Ayasofya, İstanbul, TÜRKİYE
İlk olarak 4. Yüz yılda Yunan mimarlar tarafından inşa edilen kilise 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u almasından sonra Müslümanların hizmetine sunulan bir camii haline getirilmiştir. Kiliseden kalan eserler ise korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüzde müze olarak hizmet veren yapı eşsiz mimarisi ve adeta tarih kokan yapısıyla büyük ilgi görmektedir.

⦁ Ohri, Makedonya
Kasabaya ismini veren Ohri gölü de şehrin içerisinde yer almaktadır. Yeşil bir yapıda olan göl adeta doğanın hünerlerini sergilediği bir eser gibidir. Şehirde yüzlerce kilise ve manastır vardır. Ayrıca yılın her günü için bir kilise yapılmıştır şehre. Tarihi ve antik bir çok kilise muhteşem mimarisi ve şehrin tarihi kokusu turistleri beklemektedir.

⦁ Dubrovnik, Hırvatistan
Unesco tarafından koruma altına alınan şehir tarihi yapısı ve izlenmeye doyulamayacak kadar güzel olan mimari yapılarıyla kesinlikle bir balkan turunda uğranması gereken yerlerden birisidir. Şehirde bulunan teleferik hizmetiyle şehri yukardan izleyerek mimarisi ve şehir planlaması hakkında daha çok bilgi toplayabilirsiniz.