Bank of ChIna 2 ay içinde düğmeye basıyor

Dünyanın 7’nci büyük bankası Bank of China’nın Türkiye operasyonlarına yılbaşına kadar başlayacağını belirten BDDK Başkanı Akben, “Pazara girmek isteyen yeni bankalar var” dedi

Bank of ChIna 2 ay içinde düğmeye basıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank of China'nın (BOC) yılbaşına kalmadan Türkiye'de faaliyetlerine başlayabileceğini söyledi. Söz konusu banka ile iyi bir diyalog içerisinde olduklarını belirten Akben, bir bankanın kuruluş faaliyetlerinin birden oluşmadığını, ofis kiralamadan IT altyapısına kadar birçok süreç olduğunu anımsattı.

İKİNCİ ÇİNLİ BANKA

Çin'in Türkiye'ye çok önem verdiğini söyleyen BDDK Başkanı Akben, Burada ICBC adında başka bir Çinli bankanın daha olduğunu belirterek, Bank of China'nın Türkiye'deki ikinci Çinli banka olacağını ifade etti. Akben, "Türkiye'de enerji, köprü ve Kanal İstanbul gibi birçok önemli projemiz var. Bu önemli projelere kaynak temini açısından onlar da konunun üzerinde hassasiyetle duruyorlar. İpek Yolu Projesi'ni de önemsiyorlar. Bizleri sık sık oraya davet ediyorlar" şeklinde konuştu.

YILBAŞINDA SONLANIR

Akben, Türkiye pazarına girmek isteyen yeni bankalar olup olmadığı ile ilgili ise şu ifadeleri kullandı: "Halk Katılım'ın bu konuyla ilgili çalışmaları var. Hazine ile birlikte o çalışmaları sonlandırmak üzereler. O şekilde yeni bir lisansımız olabilir. Artık sonlanmaya yakın, yılbaşına kadar sonlanır diye düşünüyoruz. Bunun yanında yurt dışında Körfez tarafındaki sermayenin ilgisi Türkiye'ye devam ediyor."

DÜNYANIN EN BÜYÜK 7'NCİ BANKASI

Küresel bazda dünyanın en büyük 7'nci bankası olan Bank of China, 2011'den bu yana Türkiye'de faaliyetlerini temsilcilik ofisi olarak sürdürüyor. Bankanın 300 milyon dolar karşılığı Türk lirası sermayeli bir mevduat bankası kurulmasına yönelik talebi bulunuyordu. Kurulması planlanan bankada Bank of China yüzde 99.99 BOC'nin sahip olduğu Bank of China Group Investment Limited'e bağlı dört şirket de yüzde 0.01 pay sahibi olacak.