Birol: Arz güvenliği sorun olacak

Yemen'e yönelik operasyonun enerji piyasasına etkisi hakkında konuşan IEA Başekonomisti Fatih Birol, "petrol ve doğalgazda enerji arz güvenliğinin çok ciddi stratejik sorun olacağını düşünüyorum" dedi.

Birol: Arz güvenliği sorun olacak

1 Eylül itibariyle Uluslararası Enerji Ajansı Direktörlüğü görevini üstlenecek olan Fatih Birol İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suudi Arabistan'ın Yemen'e başlattığı askeri operasyon başta olmak üzere Ortadoğu bölgesindeki gelişmelerin enerji piyasalarına etkisi sorulan Birol şunları söyledi:

"Birçok üretici ülke; Suudi Arabistan, İran, Irak gibi, dünya petrol üretimine ciddi katkı veriyorlar. Bu ülkelerin tamamı Ortadoğu'da ve şu anda oraya baktığımız zaman çok ciddi sorunlar ve burada önemli olan sorunların ciddi olmasından ziyade yapısal sorunlar olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan petrol ve doğalgazda enerji arz güvenliğinin çok ciddi stratejik sorun olacağını düşünüyorum." Birol, petrol fiyatlarındaki nispi düşüşe bakıp rehavete kapılmamak gerektiğini vurgulayarak, bu düşüşün ABD'deki petrol üretimindeki büyük artıştan kaynaklandığını dile getirdi.