Bitcoin balon mu fırsat mı?

Kripto para Bitcoin rekor üzerine rekor kırarak yeniden yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bitcoin'in ocak ayından bu yana değeri tam yüzde 1537 arttı. Kripto para şu dakikalarda 16 bin 22 dolardan işlem görürken, düne göre değeri yüzde 3.4 geriledi.

Bitcoin balon mu fırsat mı?

Özellikle son aylarda kırdığı rekorlar ile adını duyuran Bitcoin, kripto para piyasasının en ünlüsü. Peki, Bitcoin yatırımcıları nelere dikkat etmeli? Bitcoin nasıl alınır? Bitcoin için uzmanlar ne diyor? Bitcoin balon mu, fırsat mı? İşte bilmeniz gerekenler...

Uzmanlar, hızlı değer kazancı ve geniş piyasa değeriyle ilgi çeken sanal paraların potansiyel riskleri konusunda uyardı.

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan organize bir piyasa bulunmaması ve arzını etkileyecek genel bir otorite olmaması nedeniyle sanal paralara güvenilemeyeceğini söyledi. Erkan, sanal paraların yazılımlarla üretildiğini hatırlatarak, "Gerekli teknolojik sisteme sahip birisi bunları üretebilir." dedi.

Sanal paraların potansiyel risklerine de değinen Erkan, Uluslararası Para Fonu ile AB Merkez Bankası'nın konuyla ilgili adımları olduğunu belirtti. Erkan, "Sanal paralarda teknolojik altyapı kaynaklı riskler veya kara para aklama gibi tehlikeler söz konusu." diye konuştu.

Türkiye'de foreks piyasalarının kısıtlanmasıyla alternatif piyasalara doğru bir yöneliş olduğuna dikkati çeken Erkan, ülkede hizmet veren bir sanal para borsası bulunmadığını fakat kırmızı çizgiler çekilerek borsa bünyesinde böyle bir marketin açılabileceğini bildirdi.

2018'İN EN BÜYÜK RİSKLERİNDEN BİRİ BİTCOİN

Deutsche Bank, Bitcoin'de yaşanabilecek sert düşüşün 2018'de piyasanın karşılaşacağı en büyük risklerden biri olacağını bildirdi.

Deutsche Bank’ın Baş Uluslararası Ekonomisti Torsten Slok, gelecek yıl büyümeyi etkileyebilecek piyasadaki 30 riskle ilgili olarak, bankanın müşterilerine bir rapor gönderdi. Listede Bitcoin'deki olası çöküş, riskler arasında 13. sırada yer aldı.

Bitcoin'de çöküş olasılığının yarı sıra Kuzey Kore ve yüksek enflasyon da listede yer aldı.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin tamamen dijital bir para birimi, ödeme sistemi ve merkezi olmayan bir mutabakat ağıdır. Sistem üzerinde kullanıcılar birbirlerine aracı olmadan doğrudan transferler yapabilir. Yapılan işlemler, merkezi olmayan dağınık bir kayıt ve mutabakat sistemine kaydedilir. Bu kayıt ve mutabakat sistemine Blockchain adı verilir. Bitcoin ağı üzerinde transfer edilen değer birimi bitcoin (BTC) olarak adlandırılır.

Bitcoin bir şirket ya da kurum değildir. Bitcoin açık bir teknolojidir ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir, kullanabilir.

BiTCOİN NE ZAMAN ÇIKTI?

Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto'dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir.

BİTCOİN NASIL ALINIR SATILIR?

Bitcoin alım satımı hizmeti veren yerli ve yabancı pek çok platform bulunmakta. Bu platformlar kullanıcılara hesaptan havaleden kredi kartından transfere kadar pek çok opsiyon sunmaktadır.