Borsa güne yükselişle başladı

BİST 100 endeksi güne yüzde 0,50 artışla 84.364 puandan başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Şubat ayı enflasyon rakamlarının yurt içinde yön tayininde önemli olacağı güne Borsa İstanbul, 417 puanlık yükselişle 84.364 puandan başladı. Piyasa beklentilerine göre ortalama %0.68, maksimum %1 TÜFE beklentisi dahilinde gelecek rakamlar, enflasyon oranının yıllık yüzde 7,50 seviyelerine yükselmesine neden olacak. TCMB faiz indirim kararını da e4tkileyecek olan rakamlar Borsa İstanbul'da da banka hisselerine etki edecek. Bankacılık endeksi güne yüzde 0,65 yükselişle başladı. Halkbank açılışta yüzde 1'e yakın yükseldi. Bununla beraber açıklanan 2014/12 dönem bilançoları hisse bazında hareketlilik sağlıyor.

ENFLASYON BEKLENTİLKERİ VE BİST 100

Enflasyon rakamlarının Borsa İStanbul'a etkisini değerlendiren Gedik Yatırım, raporunda şu analizde yer vererek endeks hedeflerini açıkladı. Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:

''Bugün yurtiçinde gözler enflasyon verisinde olacak (Piyasa beklentisi aylık bazda:0.70-0.80). Enflasyonun beklentilerin altında gelmesi durumunda Merkez Bankası’nın eli güçlenecek olup faiz indiriminin önü açılacağını ve siyasi söylemlerin azalması ile birlikte piyasalarda olumlu hava yaratacağını düşünüyoruz. Bu olumlu hava ile birlikte ilk etapta 85.500-86.500’e kadar bir yükseliş gerçekleşebilir. Haftanın genelinde olumlu havanın devam etmesi ile ise 87.500’ün üzerinde kapanış gerçekleşerek yeni bir trend oluşabileceğini düşünüyoruz. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda ise BİST-100 endeksinde tedirginlik devam edecektir. Enflasyondaki beklenen düşüşü göremeyen Merkez Bankası, faiz artırımını öteleyebileceği ve buna paralel olarak siyasi eleştirilerin artması piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir. Bu baskı ile birlikte bir önceki dip noktamız 82.900’ün altına sarkma oluşabilir. Bu durumda satışların sertleşerek 80.000- 81.000 aralığına kadar devam edebileceğini düşünüyoruz. Sonuç olarak gelecek olan enflasyon verisi piyasanın kısa vadeli yönü açısından önemini koruyor. Bunun yanında TCMB PPK Toplantı Tutanakları açıklanacak.''