"Bu yoruma külliyen karşı çıkarım"

Sanayi Bakanı Fikri Işık, yeni teşvik ve istihdam paketinde özellikle 5. ve 6. bölge ayrıcalıklarının Batı illerine de tanınmasının ardından Doğu ve Güneydoğu'ya yatırımın azalacağı yönündeki yorumlara tepki gösterdi.

"Bu yoruma külliyen karşı çıkarım"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri ışık, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Paketle ekonomi yönetimi ya da hükümet olarak temel hedefiniz ne? Bu pakette özellikle üzerinde durulan başlıklardan biri ekonomi de durgunluk ihtimaline karşı ön adım atıldı şeklinde. Buna katılır mısınız?

Bu yoruma katılmam ekonomi de bir durgunluk ihtimali görmüyoruz. Ama büyüme oranlarımızdaki bir yavaşlama bu paketin hazırlanmasında önemli bir aktördür. Bir de Türkiye çok genç ve dinamik bir nüfusa sahip. 2014 yılında 2 milyon gencimiz çalışma hayatına katılmış. Böyle bir ülkede sizin üretimi ve yatırımı çok daha güçlü destekleme zorunluluğunuz var. Bu paket aslında bu iki temel nedenden dolayı ortaya çıktı. Bir de sanayinin gayri safi yurtiçi hasıladaki payı önemli bunu da arttırmanın yolu üretime yatırıma ve istihdama destek vermek.

Yine eleştirilen noktalardan biri 5. ve 6.bölge ayrıcalıklarının batı illerine o derece yoğunlaştırıldığı eleştirileri var ki artık doğu ve Güneydoğuya yatırım azalır değerlendirmeleri var. Siz bu yoruma katılır mısınız?

Bu yoruma külliyen karşı çıkarım. 1.ve 2. bölgeye vereceğimiz destek yüksek teknolojide. Yüksek teknolojiyi 5. ve 6. bölgede destekleyelim demenizin anlamı hiç desteklemeyelim demenizdir. 5 ve 6. bölgeye verilen tüm desteklerimiz devam ediyor. Ama Türkiye'de ileri teknoloji ile uğraşan girişimlerin yüzde 88'i 1 ve 2.bölgede. Nitelikli insan kaynağının yoğunlaştığı yer 1 ve 2.bölge. Aksine 1 ve 2.bölgede yüksek teknolojinin desteklenmesi dolaylı olarak 5 ve 6.bölgeye ilave destek anlamına geliyor. Buradaki etkileşim buradaki hareketlilik Türkiye'nin her tarafını etkileyecek. Bu paket hiçbir yeri olumsuz etkilemeyecek. İzmir mesela hep teşvikten şikayet eder. Şimdi ileri teknoloji de Hakkari ile bir farkı yok. Ama benim Hakkari'de yeteri kadar nitelikli insan kaynağı bulma şansım yok. Kümelenmeyi oluşturmam belki 10 yıl alacak Hakkari'de. Bu kesinlikle 5 ve 6.bölgeye yönelik bir olumsuzluk oluşturmaz. Zaten şu anda çok güçlü desteklerimiz var ve devam ediyor bunlar. Bölgesel teşvikleri kaldıralım da parayı buraya aktaralım deseydik bu eleştiriler doğru olurdu ama böyle bir şey yok.