Büyük gün geldi! Pazarlıklar başladı

2017 asgari ücret zammı için ilk toplantı başladı

Büyük gün geldi! Pazarlıklar başladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantıyı yarın gerçekleştirecek. Toplam 6,5 milyon çalışanı ilgilendirecek asgari ücret görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek toplantıda tartışılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında gerçekleştirilecek toplantı, asgari ücretle ilgili ilk toplantı olacak. Toplantıda işçi ve işverenler temsilcileri taleplerini ve görüşlerini sunacak.

Komisyonda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, Bakanlık Müsteşarı Ahmet Erdem, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in de katıldığı toplantıda, Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık yapıyor.

TOPLANTI ÖNCESİ BAKAN AÇIKLAMA YAPTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, her yıl yapılan çalışmanın bugün itibarıyla başladığını belirterek, önümüzdeki süreçte tarafların 4 toplantıyla süreci olgunlaştırabileceğine işaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakanlık'ta Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile yapılacak toplantı öncesi açıklamalarda bulundu. Her yıl yapılan çalışmanın bugün itibarıyla başladığını belirten Müezzinoğlu, yalnız işçi ve işvereni ilgilendiren bir konu olmadığını, ülkenin dinamiklerini ilgilendiren bir konu olduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, önümüzdeki süreçte tarafların yaklaşık 4 toplantıyla süreci olgunlaştırabileceğine işaret ederek, "Biz, özellikle popülist davranmak yerine, reel olmak, hakkaniyetli süreçlerle ülkemizin yarınlarını bugünden daha iyi yapabilmek derdiyle bugünlere geldik" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretle ilgili, 2002 ve 2016 yıllarına bakıldığında yaklaşık 6 katlık bir artış olduğunu anlatan Müezzinoğlu, "2002 yılında bin dolara bu ülke 6.6 yani 6,5 kişi çalıştırıyordu, şimdi doların tarihi rekor kırdığı tarihte bu oran 1.8. Yani, iki kişiyi bile bin dolara çalıştırmadığımız bir süreci yakaladık, bu anlamda önemli artıları var. İşveren tarafına baktığımızda, 36 milyar dolarlık bir ihracatı 144 milyarlara taşıyabilen bir işveren kesimi olduysa, orada da bir kazanım var. Tüm bunları birlikte elde ettik" dedi.

Müezzinoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Özellikle, 2015-2016 yılı için asgari ücretin yüzde 30'luk bir artışı, bin liradan bin 300 liraya çıkması, tabii ki işverenimizi bir gerilime sürükledi. Çünkü, Türkiye'nin artık dünya ile rekabette de önemli bir rolü var. Gerek iç piyasa gerekse dünya piyasalarını da yakından takip etmek durumda. Bu tedirginliğini gidermek için hükümet 100 TL'lik bir destek verdi. Bu anlamda da yaklaşık 9.4 milyar, yıl sonu itibarıyla 10 milyarlık destek bu anlamda işverene katkı olarak sübvanse edilen bir destek oldu. Bundan sonraki süreçte de işçi de bizim işveren de bizim. Daha güçlü olabilmeleri için her türlü desteği vermek bizim sorumluluğumuz."

ABD'deki seçimler ve dünyadaki gelişmelere işaret eden Müezzinoğlu, "Geleceğe daha güvenli gidebilmek için de çok yönlü çalışmalar da yapmamız gerektiği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Büyük gün geldi! Pazarlıklar başladı - Resim : 1

NAZMİ IRGAT: UMUYORUM BEKLENTİLERE GEREKEN CEVAP VERİLİR

Çalışanların alım gücünün gerilediğini savunan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat, "Çalışanların yarısından fazla, çok büyük bir kesiminin bu asgari ücretin belirlenmesinde umutla beklentiler var. Umuyorum, bu beklentilere gereken cevap verilir. Yakın zamanda kamuoyunda asgari ücretle ilgili geçen yıl oranın biraz yüksek gibi görünmesinden dolayı bu yıl asgari ücrette artış olmaması konuşuluyor. Bizim belirlediğimiz, şu anda uygulanmakta olan asgari ücretin rakiplerin çok üstünde olduğu iddia ediliyor ki bu gerçek dışıdır. Biz geçen yıl asgari ücreti belirlediğimizde 447 Dolar olan asgari ücret tutarının, şu an itibariyle 368 Dolar'a indiğini görüyoruz. Yani çalışanların alım gücü gerilemiştir" ifadelerini kullandı.

METİN DEMİR: ARTIŞ ÖNGÖRÜLMESİ DENGESİZLİĞE YOL AÇACAK

TİSK Yönetim Kurulu üyesi Demir ise bu yıl asgari ücrette artış yapılmaması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Her şey normalmiş gibi bir artış öngörülmesi, dengesizliğe yol açacak. Bu da hep beraber, hepimizi etkileyecek diye düşünüyorum. Çalışanlarımızın herhangi birinin, işini kaybetmemesi gerekiyor. İlave istihdam yaratmamız gerekiyor. Biz geçen yıl, bu yüksek orandaki artışın 2 yılda anca tolere edilebileceğini vurgulamıştık. Aynı şeyi tekrar ediyoruz"

KOMİSYON 15 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET BİN 600 TL OLACAK MI?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

2016'da asgari ücretin tüm yıl net bin 300 lira olmasıyla uygulanmayan ilk ve ikinci altı aylık zam periyodu 2017 yılı için tekrar gündemde. Böyle olursa, asgari ücretli çalışan yeni yılın ilk ve ikinci altı ayında zamlı ücret alacak.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET BİN 300 TL

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.