Cenk Sönmezsoy: Yemek tarifinden servet kazanan adam!

Samsung'un Pazarlama Müdürü Cenk Sönmezsoy nasıl dünyanın en çok okunan yemek tarifi blogger'ı oldu?

Cenk Sönmezsoy: Yemek tarifinden servet kazanan adam!
Cenk Sönmezsoy'un yemek tariflerini yazdığı bloğun Times tarafından bir çok ödüle layık görülmesinin ardından "Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun" isimli kitabı dünyanın en çok satılan yemek kitaplarından biri oldu. Daha ilk baskısında, aynı kategorideki kitaplara göre en pahalı fiyattan satılan kitap olmasına rağmen 15 bin adet satılan kitap, 1.5 milyon liralık ciro yarattı.

Peki yıllarca teknoloji şirketlerine medya danışmanlığı veren ve en son Samsung'un Türkiye Pazarlama Müdürlüğü görevini yürüten bir profesyonel, nasıl oldu da bir anda dünyanın en çok takip edilen yemek gurularından biri oldu.

CAFE FERNANDO'NUN ORTAYA ÇIKIŞI
Bilkent Üniversitesi'nde İşletme okuduktan sonra San Francisco'ya yerleşen Cenk Sönmezsoy, burada yıllarca hem eğitimine devam etti hem de farklı alanlarda çalıştı. "Aslında benim yemekle ilgili ilk kafa yoruşum, Bilkent Üniversitesi kantininde çok da lezzetsiz olmayan yemeklerin çok pahalı fiyatla satılmasıyla başladı" diyor Sönmezsoy. "Bunun üzerine annemden telefonla aldığım yemek tarifleriyle kendi yemeklerimi yapmaya başladım ve bu tarifleri bir süre sonra geliştirmeye başladım.
San Francisko'da ise çok lezzetli ve çok ucuz fiyatlı yemekler bulabildiğim için orada neredeyse hiç yemek yapma ihtiyacı hissetmedim. Buna karşılık şehrin her tarafındaki en lezeetli mekanları keşfedip fotoğraflarını çektim.
Türkiye'ye döndükten sonra ise bir arkadaşım bana bir yemek bloğunun linkini gönderdi. Bunu görür görmez, 'benim de bir yemek bloğum olmalı dedim" diyor Sönmezsoy.
Ve Cenk Sönmezsoy'un bloğu olan ve daha sonrasında Sönemzsoy'a sayısız uluslararası ödül kazandıracak olan Cafe Fernando'nun hikayesi böyle başladı.

Cenk Sönmezsoy Cafe Fernando

TIMES'TAN CENK SÖNMEZSOY'UN BLOĞUNA ÖDÜL YAĞDI
Cafe Fernando bugüne kadar birçok yurtiçi ve yurtdışı basınında yer aldı. Son olarak Saveur dergisi Dolce&Gabbana için tasarladığı Brownie tarifini “Yılın En İyi Özgün Tatlı Tarifi” seçti. Onun hemen öncesinde, yine Saveur dergisi Cafe Fernando’yu “Yılın En İyi Seyahat Blogu”, Times gazetesi de Dünyanın En İyi 50 Yemek Blogu’ndan biri seçti. Bundan yaklaşık iki sene önce restoran önerileri New York Times’ın “2008 Yılı Yemek Başkenti İstanbul” makalesinde yer aldı. Ardından Nick Malgieri’nin Washington Post için hazırladığı bir makalede brownie tarifi ve fotoğrafı yayınlandı. San Francisco Chronicle gazetesinde de yemek yazarı Janet Fletcher için hazırladığı Türk menüsü tarifleri ve fotoğrafları yer aldı. 2008 senesinde Altın Örümcek’de Yılın Blogu seçilen Cafe Fernando, aynı zamanda Saveur ve Gourmet dergilerinin en sevdiği yemek blogları arasında da yer aldı.

TÜRKİYE'NİN GELMİŞ GEÇMİŞ EN HIZLI SATILAN KİTABI; CENK SÖNMEZSOY PASTA TARİFİ
Bu kadar çok ödül Cenk Sönmezsoy'u yazarlık konusunda harekete geçirdi. Bir yandan yemek tarifleri kitabını yazarken bir yandan da Doğuş tarafından Türkiye'ye getirilen Crate and Barrel, Nar Gurme için stilistlik ve fotoğrafçılık yapmaya başladı.
Kitabı Cafe Fernando: Bir Pasta Yaptım, Yanağını Dayar Uyursun, 2014 Haziran ayından yayınlandı. Daha ilk kitabında En Çok Satanlar listesine zirveden girdi Cenk Sönmezsoy. Ve kitap aynı zamanda Türkiye'nin gelmiş geçmiş en hızlı satılan kitabı oldu.
İlk baskısı 15 bin satan kitap, aynı zamanda 95 TL ile kendi kategorisindeki en pahalı kitaptı.

Şimdi Sönmezsoy'un en büyük hayali kitabının İngilizce versiyonunu çıkarmak.