Çeyrek altın fiyatları 200 TL'yi aşınca talep yarım grama kaydı!

Çeyrek altın fiyatları yükselince düğünlerde gram ve yarım gram altınlar takılmaya başlandı

Çeyrek altın fiyatları 200 TL'yi aşınca talep yarım grama kaydı!
Çeyrek altın fiyatları 200 TL'yi aştı ve 207 liraya kadar ulaştı. Bu sert fiyat artışı en çok düğün yapanları zararlı çıkardı. Çünkü eskiden düğünlerde en çok takılan altın türü çeyrek altın olurken, çeyrek altın fiyatları yükseldikten sonra ilgi tamamen gram ve yarım gram altınlara doğru yöneldi.

Çeyrek altın fiyatları zirve yapınca ilgi gram altına kaydı
Çeyrek altın fiyatları 13 Temmuz 2016 tarihinde kaç lira oldu?
Serbest piyasada çeyrek altın fiyatları 13 Temmuz 2016 Çarşamba günü 204 liradan satılıyor.
24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 124,25 lira oldu.
İstanbul Kapalıçarşı'da 124 liradan alınan 24 Ayar Külçe Altının gramı 124,25 liradan, 821 liradan alınan Cumhuriyet Ata Lira 831 liradan, 113 liradan alınan 22 Ayar Bileziğin gramı 118 liradan, 795 liradan alınan Lira (Tam) Ziynet 831 liradan, 398 liradan alınan Yarım Ziynet 408 liradan, 199 liradan alınan Çeyrek Ziynet 204 liradan satıldı.

Kapalıçarşı esnafından Çarşı Kapı Kuyumculuk yetkilisi Günay Güneş, gram altın satışlarının arttığını vurgulayarak, "Altın bu aralar 125 ila 127 lira arasında çok hızlı iniş çıkışları oluyor, değişiyor. Rekor fiyatta. Vatandaş genel olarak çeyrek altın, yarım altın değil de altın çok yüksek olduğu için düğün sezonlarında gram altını veya yarım gram altın çıktı onu tercih ediyor. Şu anda bir çeyrek altın 207 lira. Geçen yıla göre yüzde 30-40 arasında artış olduğu için sezonda gram altın tercih ediliyor." şeklinde konuşuyor.
"Bu fiyatlarda normalde hurda altın yani yastık altındaki altınlarda çok ciddi anlamda bir geri dönüşüm olurdu." diyen Güneş, ayrıca şu tespitlerde bulunuyor:
"Fakat son zamanlarda altındaki ani iniş çıkışlar, yükselişler, rekor fiyatlar sanırım artık yastık altında altın azaldı ya da kalmamaya başladı. Çünkü bu rekor fiyatlarda normalde ciddi bir hurda altın geri dönüşümü olurdu. Fakat şuan için çok ciddi bir geri dönüşüm yok. Ya da şöyle diyelim halkımız şunu görüyor; 125 oldu, 130 lira da olur. 130'u görür 135'te olur. Hep böyle yukarı yönlü bir ivme olacak umuduyla bekliyor olabilirler. Altının 130 lira gram fiyatını çok aşacağını tahmin etmiyoruz ama 125-128 lira civarında iniş çıkışlar olacak diye düşünüyorum. Çok ciddi bir iniş beklemiyorum."

Çeyrek altın fiyatlarının 20 yıllık seyri
MEHMET AKİ YILDIRIMTÜRK: ALTIN TALEBİ AĞUSTOSTA ARTAR
Altın fiyatlarının yönü merak ediliyor. Altın yorumları ile bilinen Mehmet Ali Yıldırımtürk, gram fiyatının dalgalanmalar halinde 125 lirayı geçmeyeceği tahmininde bulundu. Fiyatların 115 liraya gerileme ihtimalinin bulunduğunu belirten Yıldırımtürk, "İyimserlikler artar da örneğin faiz artırımı gelirse ABD'den o zaman altının onsunun 1.250 dolara gerilemesi, o noktada da gramının 110 liraya kadar çekilmesi söz konusu olabilir." dedi.
Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın ve kur yorumlarını, tahminlerini Cihan ile paylaştı. Doların bir ara 2,95-2,97 lira seviyelerine geldiğini anlatan Yıldırımtürk, şunları dile getirdi:
"Ama şimdi görüyoruz ki dolar fiyatında biraz daha sakinleşme var. Dolar dış piyasalarda diğer para birimleri kapmasında yükseliyor olmasına rağmen burada 2,90'ları geçmekte zorlanıyor. Bundan böyle 2,87-2,85 seviyeleri de görülebilir gibi geliyor. Bu seviyeler bu yılın en düşük seviyesi gibi olacak gibi görünüyor. Önümüzdeki aylar itibari ile ve sene sonuna yaklaşınca ve yine Fed'den bir faiz artırımı beklentisi olursa 3,10-3,15 seviyelerine gelebilir. Bunu şunun için anlatıyorum özellikle 24 ayar altının iç piyasa fiyatını oluşturan iki gerekçe var. Biri altının dış piyasa fiyatı, diğeri de içeride çarpan olarak dolar/lira fiyatı. Dolayısıyla dolar/lira fiyatı istikrarlı bir seyir izlerse dış piyasada altın dalgalansa bile buradaki dalgasının daha zayıf olduğunu görüyoruz."
ALTIN FİYATLARI DÜŞEBİLİR
Altın fiyatlarının bayram döneminde 129 lirayı gördüğüne işaret eden Yıldırımtürk, "Biz bayramda iken 129 liraya kadar yükselmiş bir altın fiyatı vardı ama işlem olmadı. İşlem olan fiyat 127,50 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesi. Şu an gram fiyatı 125 lira seviyesinde, biraz daha sakinleşme var. Önümüzdeki günlerde dövizde biraz daha sakinleşme olursa ve 15 Temmuz tarihli Fed toplantısında faiz artırımı söz konusu olmazsa dolar/lirada biraz daha sakinleşme olabilir." ifadelerini kullandı. Altının 115 liraya kadar altın gerileyebileceğini vurgulayan Yıldırımtürk, ardından şunları kaydetti:
"O seviyeler kısa vadeli alım için uygun bir fiyat. 125-127 lira seviyeleri olduğu zaman bugünkü gibi, satım için çok uygun. Benim şuandaki öngörüm 125 liranın üzerinde çok fazla kalamayacağı yönünde. Çünkü altın, petrol veya diğerleri gibi tabiatta kaybolan bir şey değil. Geri dönüşümü olan bir şey. Türkiye'de de toprak altından, madenlerden 30 ton altın çıkartılıyor. Dolayısıyla vatandaşın bu şekilde yüksek olan altına karşın çok fazla bir talebinin olmaması iç piyasa fiyatını biraz daha frenliyor. Benim tahminin yaz ayları itibari ile altının 115 liraya kadar gerileyebileceği, yükselişlerde 125 liranın üzerinde çok fazla kalamayacağı. Ama iyimserlikler artar da örneğin faiz artırımı gelirse Amerika'dan o zaman altının 1250 dolara gerileyebileceği, o noktada da 110 liraya kadar geri çekilmesi söz konusu olabilir. 40 yıllık meslek hayatımda hiç bu kadar sert dalgalanma görmedim. 2015'i aratan bir altın fiyatıyla şuanda karşı karşıyayız."

HALK ÇEYREK ALTINLARINI BOZDURUYOR
Türkiye'de altın fiyatlarının yükselmesi karşısında Vanlı vatandaşlar şaşkınlık yaşarken, düğün yapacak olanları ise kara kara düşünüyor.
Yaz aylarının gelişi ile birlikte düğün hazırlıkları yapan vatandaşlar, yükselen fiyatlar karşısında ne yapacağını bilemiyor. Çeyrek altının 210 TL'den, gram altının ise 121 TL'den satılması vatandaşı gram altına yöneltirken, kuyumcu esnafı ise, durgunluktan şikayetçi. Altının son zamanların en yüksek fiyatlarına ulaştığını, elinde altın olan birçok vatandaşında bu durumu fırsat bilerek altınını bozdurduğunu ifade eden kuyumcular, geçen yıl bu zamanlarda 150 TL civarında sattıkları çeyrek altının bu yıl 210 TL'den satıldığını dile getirdiler. Türkiye'de altın fiyatlarında yaşanan artış, elinde altın bulunan vatandaşın yüzünü güldürürken, elinde belli miktarda altın bulunan vatandaşlar fiyatların yükseldiği bu dönemde kara geçmek için kuyumculara gelerek altınlarını bozdurmaya başladı.
Düğünleri olduğu için altın almaya gelen Mehmet Çelenk isimli vatandaş, alım gücünün olmadığını belirterek fiyatların çok yüksek olduğunu ifade etti. Mecburen almak zorunda olduklarını vurgulayan Çelenk, 5 yerine 3 alacaklarını ama yine satarken, buna yakın rakamlara satacaklarını kaydetti.
Beğendiği yüzüğün fiyatı karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Çiçek Özdek ise, "Altını çok beğendiğini ama alım gücüm çok düşük. Bu durumda bu kadar parayı buna veremem" diye tepkisini dile getirdi.
Altın fiyatlarındaki artışı ve vatandaşın fiyatlara olan ilgisini değerlendiren Yüzbaşıoğlu Kuyumcusu işletmecisi Alaattin Abut, fiyatlardaki yükselişin vatandaşın alım gücünü etkilediğini belirtti. Düğün sezonun gelmesine rağmen, yükselen fiyatlar karşısında vatandaşın bekleyerek geçiştirdiğini anlatan Abut, "Fiyatların yükselişi ile birlikte vatandaş bilezik almak istiyor ama onun yerine yüzük alıyor. Büyük altın alacak ama çeyrek alıyor. Tüm para bildiğiniz gibi bayramda harcandı. Tasarruf için gram altına yönelenlerin sayısı daha çok" ifadelerini kaydetti.
Sefa Kuyumcusu Hamit Sekvan da 3 gün boyunca kapalı olduklarını belirterek, "Altının has fiyatı şuan 127 TL 50 Kuruş oldu. Düğün sezonu başladı, inşallah düşer. Vatandaş şuan altın alamıyor. Ama satan çok. Bizlerde şuan beklemedeyiz. Şuan işyerlerimize gelen vatandaşını çoğunluğunu altının fiyatını soranlar veya elindekini satmak isteyenlerden oluşmaktadır. Bugün itibari ile 22 ayar altının satış fiyatı 121 TL, çeyrek altın 210 TL'den satılıyor. Vatandaşlarımız fiyatların arttığı bu dönemde en çok çeyrek ve cumhuriyet altınını bozduruyor" diye konuştu.

PİYASADA ÇEYREK ALTIN KALMADI
Malatya Kuyumcular Çarşısı esnaflarından Tekin Alptekin, son zamanlarda altında düşüşün yaşanmasının piyasaları biraz olsa hareketlendirdiğini söyledi.
İç piyasalardaki gerginliğin son altı ayda altının gram fiyatında tavan yapmasına neden olduğunu belirten Kuyumcu Tekin Alptekin, düğün yapacak ailelerin bu konuda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Son zamanlarda gram fiyatının biraz düşmesi piyasaları hareketlendirdiğini kaydeden Alptekin, "Biraz da olsa piyasalar bu düşüşten sonra biraz hareketlendi. Bundan dolayı altın yatırımcıları altına bir yöneldiler. Şu anda piyasada çeyrek altın yok. Buda sıkıntıya neden oluyor. Bundan sonraki temennimiz piyasaya çeyrek ve yarım altınların sürülmesi. Ailelerin altın almasını tavsiye ediyorum iç piyasanın gergin olması altının biraz daha fiyatın artmasına neden olabilir" diye konuştu.