Cumhurbaşkanı Erdoğan Enerji ve Ekonomi Zirve açılışında

Cumhurbaşkanı Erdoğan Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirve açılışında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Enerji ve Ekonomi Zirve açılışında

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirve açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşuyor.
İşte konuşmasından notlar;

* Barış dini olan bir İslami gölgeleyen DAEŞ denilen bir terör örgütü var. Bu El Kaide'den türedi. Ülkemde PKK, Suriye kuzeyinde PYG, YPG gibi, Afrika'da Boko Haram var. Bütün bunlar hangi dinden olursa olsun. Hiçbir dine o dinin olumsuz kötü insan tipleri üzerinden yargılama yapamayız, yapmamalıyız. Bunlar Müslümanların arasından çıktığı gibi, Hristiyan ve Musevilerden de çıkar.

* Ben şu anda şeref duyduğum dinimin içinden çıkan teröristleri lanetliyorum. Dünya Müslümanları olarak tavır koymaya davet ederken ilim ve din adamlarını da tavır koymaya davet ediyorum. Bunu hep birlikte yapmalıyız. Yapamazsak Ankara'da bizim kapımızı çalan nitekim sizin kapınızı da çaldı. Paris'le bitt mi ondan sonra başkasının da kapısını çalar. Bütün istihbarat örgütlerimiz yoğun çalışma içine girmeliyiz. Bütün dünyanının meselesidir.
* Maalesef Türkiye onurlu mücadelesinde yalnız bırakılmıştır. Yaklaşık 5 yıldır 2,5 milyon göçmenin yol açtığı ekonomik ve sosyal yükün tamamını tek başımıza biz sırtlandık.

* Sadece Suriyeliler için kamplarda 8,5 milyar dolar harcadık. 280 bin kişi yaşıyor bu kamplarda. Kalanlar şehirlerde. Bunun sosyolojik, psikolojik travmasını düşünebiliyor musunuz?

* Aşırıcılık ve mücadele konusunda hemfikir olduğumuzu gördük. Bu konuyu ikili temaslarda dile getirip, kararlığımızı herkese göstereceğiz. G20 sırasında Diyanet İşleri de tepkisini gösterdi.

* Almanya başta olmak üzere Müslümanlara karşı menfi bir havanın ön planda olduğunu görüyoruz. Biz acılarını paylaşırken çeşitli ülkelerden Müslümanlara karşı saldırı haberleri aldık. Bu konuda toplumlarına sağduyu çağrıları yapmalarını diliyoruz. Ben gece 01.30'da Antalya'da basın toplantısı yaptım. Hollande'ı aradım. Teröre karşı omuz omuza olduğumuzu gösterdik.

* 8 kardeşimizin hayatını kaybettiği NeoNazi gibi, Avrupa'nın birçok yerinde öldürülmüş büyükelçilerimiz var, Norveç'te de 1 vatandaşımız öldürüldü. Avrupa'da ırkçı saldırıların önüne geçmezsek felaket kaçınılmazdır.

* Bölgemizdeki ülkelerde yaşanan insani dramların ve terörizm faaliyetlerinin doğru olarak tespit edilmesi gerekiyor. Bugün bu durumun sebebi Esed rejimidir. Esed bir devlet terörü estirmektedir. Arkasında duran onun kadar suçludur. Varil bombalarıyla ölen 380 bin Suriyeli candır. Hala gitsin mi gitmesin mi... İktidar mezhep çatışması ve terör örgütleri üzerinden sürdürüyor.

* G20 Zirvesi'nde kimyasal silahların kullanılıp kullanılmaması konusunu konuştuk. Kaç kişi öldü; 1500 kişi konvasyonel silahlarla öldürülen 120 bin kişi. 120 bin kişi konvasyonel silahlarla öldürülürken bu silahları Suriye'ye kim verdi, kimler gönderdi. Neden konuşmuyoruz.

* Bugün bölgedeki tüm terör örgütleri Esed rejimine destek veriyor. DAEŞ Esed'i desteklemektedir. Esed DAEŞ'in petrolunü alıyor. PYD'yi de Esed destekliyor. Ama Kürtlere düşmandı Esed. Biz görüşürken kimlik kartı bile vermiyordu. Biz ona ver bunlar senin vatandaşın diyorduk, vermiyorduk.

* Bu terör örgütleri Müslümanları katletmektedir. Bu örgütlerin katlettiği her masumun kanı onların da eline bulaşmaktadır.

* Türkiye olumlu ilişkiler kuran herkes gibi Avrupa'da bundan olumlu kazanç sağlayacaktır. Türkiye'nin küresel düzeyde ortak olarak artıları ortadadır. biz yakın coğrafyamızda yaşanan tüm sorunlara rağmen geleceğe umutla bakıyoruz. Dost ve kardeş toplumları da bu şekilde görmek istiyoruz.

* Son 13 yılda ekonomik düzeyde durumumuz katlanarak artmıştır. Az gelişmiş ülkelerin kalkınma çabaları için özel çalışma yaptık.

* Enerji kalkınma alanındaki çalışmalarınızın başında yer alıyor. Enerjinin çeşitlendirilmesi şart. Türkiye 13 yıl önce çok fakirdi. Kaynakların olmayışından değil, devreye alınmamasından çok fakirdi. Enerji güvenliğinin sağlanmasında etkin işbirliği önemli.

* Türkmen doğalgazı başta olmak üzere alternatif kaynakların da dahil edilmesi için çalışma yapıyoruz. Doğu Akdeniz, İran, Irak, Hazar bölgesiyle ilgili çalışmalarımız var. G20 kapsamında enerjiyi ön plana çıkaran ilk biz olduk.
* Bir enerji toplantısı yaptık, niye, G20'de enerji olayını güçlü olarak ele alalım. antalya eylem planı bu açıdan önemli. 3 temel kavram demiştik. 1- kapsayıcılık, 2- yatırımlar ve 3- uygulama.

* İlk defa bu zirvede kadını ve genci başlık olarak ele aldık. KADIN20 ve GENÇ20... Kapsayıcılığı ana başlık yaptık. KOBİ'lere de el attık.

* Şimdi Çin zirvesinde de yerini aldı. Uygulama... Nedir bu bunları takibi yapıyor muyuz?

* 80-100 trilyon arasında yatırımın gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmesi... Bunun için de kamu özel işbirliğinin olmasıdır. Bunları gündeme taşımız bulunuyor. G20 olarak ortak hedefimiz. Güçlü, sürdürülebilir, küresel bir ülke hedeflemekteyiz.

* Tabii ki enerjiyle ilgili olarak hiçbir şeyi boşa çıkarmamız lazım, esen rüzgardan enerji elde etmek zorundayız. Güneşten her alandan değerlendirme yapmak lazım.

* Suyumuz çok fazla değil ama buna rağmen sular akardı denizde buluşurduk. Biz söz ilan edilmişti. Su akar Türk bakar, şimdi bunu değiştirdik; Su akar Türk bakar dedik.

* Yoğun bir şekilde HES'lere girdik. Aynı şekilde RES'lere yüklendik. Şimdi Güneş Enerji Sistemi'ne yükleniyoruz. Doğalgaz güzel ama siz üretmiyorsanız pahalı... Çok daha farklı konuma gelmiş bulunuyor.

* Artık 2018 yılına kadar yüzde 2,1'lik büyüme hedefi için bir mekanizmaya da sahibiz. Yoğun bir şekilde üzerine gideceğiz. 2035 yılına kadar enerji ihtiyacı 48 trilyon dolar olarak belirlendi.

* G20 büyüme hedefimize ulaşmak için yatırımların canlanma konusunda görüş birliği olduğunu bulduk. Israrla kamu ile özel sektör arasında bir iletişim sağlanması oldukça önemli.

* G20'de ilk defa enerji bakanlarının yanı sıra tarım bakanları da katıldı. 1 milyar 100 milyon insan enerji yoksunu...

* İklim değişikliğiyle ilgili de zirvede birçok konuşmalarımız oldu. 30 Kasım'da da Paris'te toplantı gerçekleştireceğiz. G8 gibi dönem başkanlıklarını da yürüttük. 12. taraflar konferansına ev sahipliği yaptık. 2016 23. dünya enerji ve 2017'de nükleer enerji konferanslarına ev sahipliği yapacağız. Son 13 yılda kararlı ve istikrarlı yürüttüğümüz durumdur.