Deniz'de boğulan Katarlı Tekstilbank'la masada!

Bir Türk bankası daha yabancılara gidiyor!

Deniz'de boğulan Katarlı Tekstilbank'la masada!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Türk bankacılık sektörüne yabancı ilgisi dinmek bilmiyor. Alternatifbank'ın yüzde 70.84'ünü Commercial Bank of Qatar, Denizbank'ı Rus Sberbank ve EFG Eurobank'ı ise Burgan Bank'ın satın almasının ardından geçen ay satışa çıkarılan Tekstilbank'ın ise Katar National Bank ile masada olduğu öğrenildi. Bilindiği gibi Katar National Bank, uzun süre Denizbank'ı satın almak için Dexia ile görüşmüş ancak bu satın almayı gerçekleştirememişti. Paralimanı.com olarak geçtiğimiz günlerde yaptığımız Özel Haber'imizde, Katar National Bank'ın banka satın alma koşulları için yeniden BDDK'nın kapısını çaldığını yazmıştık. BDDK ile yeniden koşulları görüşen Katar National Bank'ın, mart ayı sonunda GSD Holding'in satış rafına koyduğu Tekstilbank ile ilgilendiği ve tarafların pazarlıkta olduğu ifade ediliyor.
'TÜKİYE'DEN BANKA ALACAĞIZ'
Katar National Bank'ın Türkiye sevdası tepe yöneeticilerinin açıklamarında da her dönem dile geriliyor. Banka'nın Denizbank'ı elinden kaçırmasının ardından, 2012 sonunda katar National Bank'ın finans koltuğunda oturan CFO Ramzi Mari, Türkiye'ye ilgilerinin sürdüğünü açıklamış ve
"Türkiye'de bankacılık lisansı için bir başvuru planımız şu anda yok. Değer katmak amacıyla Türkiye'nin en büyük bankasından birinde çoğunluk payı hedefliyoruz" diye konuşmuştu. Bankacılık çevrelerinde, ilk 10'da gözü olan Katarlılar'ın Tekstilbank'ı satın alıp, hızlı bir büyüme planı içerisine girmek istenildiğini belirtiliyor.
MART SONUNDA HİSSE SATILACAĞI AÇIKLANMIŞTI
Finans piyasalarını yakından takip edenlerin bileceği gibi aslında Tekstilbank'ın satılacağı haberi her dönemde gündemde olan bir konudur. Ancak bankanın ana hissedarı GSD Holding'in mart ayı sonunda Tekstilbank ile ilgili ortaklık, işbirliği veya hisse satışı gibi stratejik opsiyonların tespiti için çalışmalara başladığını açıklaması, tarafaların satış konusunda yol aldığı yorumlarına bile neden olmuştu. O dönemde de analist raporlarında Tekstilbank'a ilginin Körfez bölgesinden olacağı yorumları yapılmış ancak her hangi bir banka adı konuşulmamıştı. Tekstilbank Mart 2008'de yine hisse satışı ve stratejik ortaklık için çalışmalara başlamış, Şubat 2009'da uygun olmayan piyasa
şartlarından dolayı satış kararını durdurmuştu.
TEKSTİLBANK'IN PİYASA DEĞERİ 253 MİLYON DOLAR
405.2 milyon dolar piyasa değeri bulunan Tekstilbank'ın, 2012 yılı karı 26.8 milyon lira. GSD Holding'in yüzde 75.5 payı bulunan bankanın, yüzde 23.46 hissesi ise Borsa İstanbul'da işlem görüyor. Tekstilbank'ın 2012 sonunda toplam 3.7 milyar lira aktif büyüklüğü bulunurken, sermayesi ise 420 milyon TL.