Dış borsalar zirve yaptı

Asya borsaları, ABD'nin Dow Jones endeksinin 20.000 puanı tarihinde ilk defa aşmasının ardından 3.5 ayın zirvelerine yükseldi.

Dış borsalar zirve yaptı

Küresel pay piyasaları, tahminlerden iyi gelen şirket bilançoları ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi politikalarına ilişkin beklentilerle pozitif seyrini devam ettiriyor.

ABD'de Trump'ın pazartesi ve salı günleri imzaladığı başkanlık kararnameleri ve açıklamalarının, ekonomi ve enerji alanında yapmayı vadettiği planları hızlı bir şekilde hayata geçireceği beklentilerini artırması ile şirketler bilançolarının tahminlerden iyi gelmesinden destek bulan New York borsasında rekorlar kırıldı.

Dow Jones endeksi yüzde 0,78, S&P 500 endeksi yüzde 0,80 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,99 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşırken, 10 yıllık tahvil faizleri de yüzde 2,45 seviyesinden yüzde 2,53'e çıktı. Dolar endeksi ise, Trump ve ekonomi yönetiminin güçlü dolar istemediklerine ilişkin söylemlerinin etkisiyle sınırlı da olsa negatif seyrini sürdürdü ve 100 seviyesinin hemen altında dengelendi.

Avrupa borsaları

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan "iş dünyası güveni" ocak ayında azalsa da avro/dolar paritesi ve borsalardaki yükseliş eğiliminin devam ettiği görüldü. Parite, 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1,0770 seviyesini test etmesinin ardından günü 1,0750'den tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,82, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,99 yükseldi. Brexit ile ilgili belirsizliklerin gündemin üst sıralarına yerleştiği İngiltere'de ise FTSE 100 endeksinin yükselişi yüzde 0,20 ile sınırlı kaldı.

Asya borsaları

Bugün Asya borsaları da küresel piyasalardaki pozitif seyre ayak uydurarak hızlı yükseldi.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,8 yükselişle tamamlarken, kapanışa yakın Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,3, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1,2 değer kazandı.

Çin'de Şanghay bileşik endeksinin primi ise yüzde 0,3 oldu.