Dolar 2,91'i aştı

ECB Başkanı Draghi'nin dün yaptığı açıklama piyasalarda bomba etkisi yarattı, euro yükseldi, borsalar düştü, bugün Moody's'in Türkiye kredi değerlendirmesi açıklanacak

Dolar 2,91'i aştı

Dün küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerikan Merkez Bankası (Fed) başkanlarının açıklamalarıyla yön bulurken yurtiçi piyasalar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yönelik açıklamalarıyla dalgalandı.

Putin'in açıklamalarıyla Borsa İstanbul düşüşe geçerken, ECB Başkanı Mario Draghi'nin para politikası toplantısından sonra yaptığı açıklamalarla Euro ralli yaptı, Avrupa hisse senetleri sert düştü. Endekslerde yüzde 3 oranında kayıplar yaşandı. Avrupa borsalarındaki düşüş bugüne de taşındı. ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarından bu yana Alman ve Fransız borsalarındaki kayıplar yüzde 4'ü aştı.

SUPER MARIO EURO'YU UÇURDU

Draghi'nin açıklamaları öncesinde 3,0358 TL seviyesine kadar gerileyen Euro açıklamanın ardından uçuşa geçti. Euro bugün 3,1646 TL'ye kadar yükseldi. Böylece Euro, Draghi'nin açıklamalarından bu yana Türk Lirası karşısında yüzde 4,24 oranında değer kazandı.

Geçen hafta Cuma günü Rusya endişeleriyle 2.93'ü aşan, ardından bu hafta boyunca kayıplarını azaltarak dün günü 2.88'in hemen altında tamamlayan dolar/TL bu sabah ise güne 2,89'un üzerinde başladı.

Kur ABD'den gelecek istihdam verisi öncesinde kademeli olarak yükseldi. Dolar 2,9136'ya kadar çıktı.

BORSA İSTANBUL'da KAYIPLAR YÜZDE 2'Yİ AŞTI

Borsa İstanbul 100 Endeksi güne yüzde 0,47 yükselişle 75.810,31 puandan başladı. Endeks günün ilk yarısında yüzde 1,57 gerileyerek sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 74.270,17 puandan girdi. BIST 100 Endeksi saat 14:24 itibariyle dünkü kapanışının yüzde 2,25 altında işlem görüyor.

Endeks dün Putin'in ve ECB Başkanı Draghi'nin açıklamaları ile gelen satış baskısı ile günü yüzde 1,23 değer kaybederek 75.452,84 puandan tamamlamıştı.

PİYASALAR BUGÜN NEYİ İZLEYECEK?

Yurtçinde beklenen en önemli veri uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in Türkiye değerlendirmesi olacak. Bunun yanında TCMB Kasım ayı reel efektif döviz kuru verisi açıklanacak.
Bugün Fed'in faiz artışında dikkate alacağı önemli verilerden biri olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi küresel piyasalar tarafından yakından izlenecek. Bu veri 15-16 Aralık tarihindeki FOMC toplantısı öncesi açıklanacak son önemli veri olacak.