Dolar Almanya endişesiyle yükseliyor

Dolar önemli para birimleri karşısında, ABD ekonomisinin G-10 ülkelerini geri bırakacağı spekülasyonları ile yükselişi 2. güne taşıyor

Dolar Almanya endişesiyle yükseliyor

Dolar önemli para birimleri karşısında, ABD ekonomik hızının Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın resesyona ilerlemesi karşısında ters yönde hareket etmesi ile yükselişi 2. güne taşıyor.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Fed’in ekonomik koşullarla ilgili Bej Kitabı yayımlamasının öncesinde yükseliş kaydediyor. Euro, Almanya’nın resesyona ilerlediği endişeleri ile birlikte AMB Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı konuşma öncesinde değer kaybediyor. Sterlin, İngiltere’de enflasyonun 5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren verinin ardından 11 ayın en düşük seviyesini gördü.

Melbourne’daki IG Australia piyasa stratejistlerinden Stan Shamu, “ABD ekonomisi denklerine kıyasla çok daha iyi bir konumda. Dolar bu durumdan destek bulacak” dedi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek Tokyo saati ile 14:00’te 1,069.24 puana geldi. Endeks dün yüzde 0.3 yükseliş göstermişti. Dolar euro karşısında, dün yüzde 0.7 ralli yaparak 3 Ekim’den bu yana en güçlü yükselişi sağlamasının ardından yüzde 0.1 değerlenerek 1.2640 dolar seviyesine ulaştı. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 artış ile 107.27 yen oldu. Euro yen karşısında 135.59 yen seviyesinde yatay seyrediyor.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistler ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2.2, 2015’te ise yüzde 3 genişleme göstereceği tahmininde bulunuyor.