Dolar ne kadar? (18 Ağustos 2016)

Piyasalar Fed tutanakları ile moral buldu. Dün akşam açıklanan tutanakların, Fed'in faiz artırmada aceleci olmayacağına işaret etmesi piyasada risk iştahını canlandırdı.

Dolar ne kadar? (18 Ağustos 2016)

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam açıklanan son faiz toplantısı tutanaklarının faiz artırmada aceleci olmayacaklarına işaret etmesiyle global risk iştahı arttı.

Yurtiçinde de dolar/TL 2.92'nin altında darbe girişimi sonrası en düşük seviyeye geriledi. Dün saat 17:00'de 2.9321/2.9327 seviyesinde olan dolar/TL, tutanaklar sonrası 15 Temmuz'dan beri en düşük olan 2.9140'a kadar geriledikten sonra bu sabah saat 2.9160 seviyesinde işlem görüyor.

Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarında politika yapıcıların ABD ekonomisi ve istihdam piyasasına dair genel olarak pozitif olduğu görüldü. Fakat yetkililer aynı zamanda yeni işe alımların düşmesi durumunda yakın vadeli parasal sıkılaşmanın tehlikeye girme potansiyelinden dolayı "politika seçeneklerini açık tutmayı" tercih etmek istediklerini söylediler.

Piyasa aktörleri, tutanakları risk alımı için pozitif bir faktör olarak değerlendirirken, Fed'in de kendi içerisinde faizlerin ne zaman artırılacağına dair bölünme yaşadığı görüldü.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi, 94.385'e kadar gerileyerek 24 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Endeks haftalık bazda yüzde 1.1 ekside.

Fed moral verdi, gözler Fitch'te

Bir bankacı, piyasalarda dış verilerin izleneceğini söyleyerek, "Euro/dolar paritesi izlenir. Dolar/TL'de aşağıda 2.9045 destek seviyesi var ancak altına gitmesi pek olası değil. Ancak yarın Fitch'den Türkiye'nin kredi notunun düşürülmeyeceği yönünde bir açıklama gelirse o zaman kur 2.90 seviyesinin altına iner. Dolayısıyla piyasada iyimser havanın korunmasını bekliyorum, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hareket görürüz" dedi.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla derecelendiren Fitch, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada darbe teşebbüsü ve yetkililerin verdiği tepkinin ülkedeki siyasi riske dikkat çektiğini belirterek; bu gelişmelerin kredi notuna etkisinin ise, hükümetin verdiği tepki sonrası siyasi bölünmenin derinleşip derinleşmediğine ve kurumların bağımsızlığının azalıp azalmayacağına bağlı olduğunu ifade etti.

Fitch'in senelik değerlendirme takvimine göre Türkiye hakkındaki değerlendirmesi 19 Ağustos'ta yayımlanabilir.

Yurtiçinde bugün saat 14:30'da TCMB beklenti anketi açıklanacak. Yurtdışında ise saat 11:30'da İngiltere perakende satışlar, saat 12:00'da euro bölgesi TÜFE, saat 15:30'da ABD işsizlik maaş başvuruları ve saat 17:00'da ABD Philadelphia Fed endeksi açıklanacak.