Dolar ne kadar? (21 Kasım 2016)

3.40 TL'nin üzerine çıkarak geçen hafta rekor kıran dolar, yeni haftaya 3.3750 TL'den başladı. Ardından yönünü yukarı çeviren dolar, 3.39 TL'yi aştı

Dolar ne kadar? (21 Kasım 2016)

Geçen hafta 3.40 TL'nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini gören dolar, haftaya 3.3750 TL seviyelerinden başladı. İlerleyen dakikalarda dolar yönünü yukarı çevirdi ve 3.39 TL'yi geçerek 3.3957 TL'yi gördü. Euro ise 3.61 TL'ye kadar çıktı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında toplanması ve ardından Merkez Bankası'nın gereken tedbirleri alacağı açıklamalarıyla tarihi zirveden sınırlı da olsa gerileyen dolar/TL'de küresel
piyasalar ve olası Merkez Bankası adımları takip ediliyor.

Bankacılar, Merkez Bankası'nın bu hafta Perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı PPK kararının haftanın en önemli iç
gündemi olduğunu belirtirken kararın ve karar öncesi siyasilerin olası açıklamaları ile piyasalarda her iki yönlü dalgalanmalar getirebileceğini söylediler.

ABD'de kısa sürede faizlerin artırılacağı ve faiz artışlarının Trump sonrası zamana yayılan bir şekilde olsa da
daha kuvvetli olabileceği beklentisi dolarda küresel değer kazançlarına neden oluyor. Dolardaki değer kazancı süreci ise TL gibi gelişmekte olan ülke para birimleri başta olmak üzere sert değer kayıplarına neden oluyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks ise yüzde 0.1 yükselişle 101.34 düzeyinde bulunuyor. Geçen hafta yüzde 4'ün üzerinde yükselerek Mart 2015'ten bu yana en yüksek düzeyi gören endeks, Cuma günün
101.84 ile Mart 2003'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı.

EKK SONRASI PPK'NIN ÖNEMİ ARTTI

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ardından Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacağı belirtildi.

Ekonomi yönetiminin katılımıyla Cuma günü gerçekleştirilen toplantı sonrasında önce Başbakanlık kaynaklarından ardından da Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada "Merkez Bankası, ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olup fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacaktır" ifadesine yer verildi.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.23 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.11 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 10.19 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.29 oldu.