Dolar ne kadar? (21 Temmuz 2016)

S&P kararı ve OHAL sonrası 3.09 seviyelerine çıkan dolar/TL yeni güne 'nispeten' dengeli başladı. Piyasaların açılmasıyla dolar yeniden yükselişe geçti.

Dolar ne kadar? (21 Temmuz 2016)

Son günlerde oldukça hareketli günler geçiren dolar/TL kuru 3,0850 liradan, euro/TL ise 3,4020 liradan el değiştiriyor.

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poors'un (S&P) Türkiye'nin notunu indirmesi ve ardından üç ay süreyle olağanüstü hal (Ohal) ilan edilmesiyle, dolar yeni tarihi rekor düzeylere tırmandı.

S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu indirimesi sonrası, dolarda 3.0948 lira ile yeni tarihi zirvesine çıktı. Daha sonra 3.07 - 3.09 lira aralığında hareket eden dolar, Ohal ilanının ardından yeniden tırmanışa geçti ve yeni tarihi zirvesi 3.0970 liraya fırladı. Dolarda önceki zirve, geçen Ekim ayındaki 3.0750 liraydı.

BORSA EKSİDE BAŞLADI

Borsa İstanbul ise dün akşam alınan OHAL kararı ve S&P'nin not indirimi sonrası yüzde 0,94 değer kaybıyla 74 bin 196 puandan başladı.

ASYA BORSALARI ZİRVEDE

Asya borsaları sermaye girişlerinin hızlanması ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle dokuz ayın zirvesine yükselirken, dolar ABD'de faizlerin Eylül ayından itibaren artırılabileceği beklentisiyle değer kazandı. ABD'li şirketlerin bilançolarıyla birlikte rekor kıran S&P 500 endeksini izleyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.3 yükselerek Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Sermaye akışlarını izleyen Institute of International Finance raporuna göre gelişmekte olan piyasalara portföy girişleri geçen hafta yaklaşık üç yılın zirvesine yükseldi.

Türkiye'deki olağanüstü hal ilan edilmesi ise küresel risk iştahını bir miktar sınırladı. ABD Merkez Bankası'nı (Fed) yakından izleyen gazetecilerden Jon Hilsenrath tarafından Fed'in Eylül ayından itibaren faiz artırabilecek güveni kazanmaya başladığının ifade edilmesi ise doların değer kazanmasını sağladı. Dolar endeksi dün 97.323'e kadar yükselerek 10 Mart'tan bu yana en yüksek düzeyi gördükten sonra 97.06'da bulunuyor.