Dolar ne kadar? (28 Kasım 2016)

Geçen hafta uluslararası piyasalardaki hareketliliğe bir de AP'nin Türkiye kararı eklenince dolar rekor kırmıştı. Dolar yeni haftaya düşüşle başladı ve ilk işlemlerde 3.42 TL'nin altına geriledi

Dolar ne kadar? (28 Kasım 2016)

Cuma günü Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kararına sert tepki vererek 3.4767 TL ile rekor seviyelere çıkan dolar, haftaya düşüşle başladı. Dolar günün ilk işlemlerinde yüzde 0.80 düşerek 3.4190 TL'ye indi. Euro ise aynı dakikalarda 3.6430 TL'den satlıyor.

Asya borsaları Donald Trump başkanlığında ABD'de enflasyonun yükseleceği beklentisiyle dolara ve ABD hisse senetlerine yönelik artan talebin güç kaybetmesine paralel olarak yükseldi. ABD'de Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Hazine tahvil faizleri yükselirken, Asya hisse senedi piyasaları paranın Asya varlıklarından çıkarak, getirileri yükselen ABD varlıklarına yöneleceği beklentisiyle geriliyordu.

Trump'ın uygulayacağı politikaların ABD şirketlerinin kârlarını artıracağı beklentisiyle bu ay uzun zamandır görülmeyen güçlü bir performans gösteren ABD hisse senedi piyasalarında vadeli endeks işlemleri bugün yüzde 0.3 ekside bulunuyor.

Küresel arz fazlasını azaltmaya çalışan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeleri üretim kesintilerinin ayrıntıları üzerinde karar vermek üzere Çarşamba günü Viyana'da toplanacak. Toplantıya Rusya gibi OPEC üyesi olmayan büyük üreticiler de katılacak. OPEC ve OPEC dışı üreticilerin bugün yapması planlanan bir toplantı Suudi Arabistan'ın katılmayacağını açıklamasının ardından iptal edildi.

Dolar endeksi ise yüzde 0.7 düşüşle 100.77 düzeyinde bulunuyor. Dolar Perşembe günü 102.05 ile 13.5 yılın yeni zirvesi görmüştü.