Dolar rallisi korkutacak mı?

Goldman Sachs, güçlü doların etkileri konusunda bir analiz yayınladı.

Dolar rallisi korkutacak mı?
Goldman Sachs, güçlü doların etkileri konusunda endişeli değil.

Goldman Sachs Ekonomisti Jari Stehn, paylaştığı notta, dolarda yüzde 3 değerlenme daha görmeyi beklediklerini kaydederek büyüme, dolardaki güçlenmenin enflasyon ve FED politikası üzerindeki etkilerinin kısıtlı olmasını beklediklerini söyledi.

Dolardaki son görülen güçlenmenin 2015 yılı GSYH artışıda yüzde 0,15'lik aşağı yönlü etki, 2016 yılın için ise yüzde 0,1 oranında negatif etki yapmasını beklediğini bildirdi. Dolarda değer kazancının sürmesi durumunda etkilerin daha güçlü hale geleceği, 2015 yılı büyümesine yüzde 0,25, 2016 yılı büyümesine ise yüzde 0,3'lük etki yapabileceğine değinildi.

Dolardaki güçlenmenin enflasyona etkisini ihmal edilebilir düzeyde bulduğunu bildiren kurum, dolardaki güçlenmenin 2015 yılında yıllık bazda çekirdek PCE enflasyonuna yüzde 0,01, 2016 sonunda ise yüzde 0,03 oranında etkisi yapmasının beklediği kaydedildi.

Dolardaki güçlenmenin devam etmesi halinde etkinin iki katına çıkabileceğine dikkat çekildi.

Güçlü doların FED politikalarına etkisinin de kısıtlı olduğunu bildiren kurum, Taylor kuralına göre, bugüne kadar dolarda gözlenen güçlenmenin sürmesi durumunda 2015 sonu teminatlı fon oranlarında 5 baz puan, 2016 sonunda ise ise 15 baz puan aşağı yönlü etki yapmasının beklendiği belirtildi.