Ekonomi toparlanma sürecine girdi

TCMB'nin fiyat istikrarı için tüm araçlarını kullanmaya devam edeceğini belirten Çetinkaya, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde gözlenen daralmanın kalıcı olmadığına ve ekonominin ılımlı bir toparlanma sürecine girdiğine işaret etti.

Ekonomi toparlanma sürecine girdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, TCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlarını kullanmaya devam edeceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Londra’da 'J.P. Morgan Turkey Macro and Credit Conference'da “Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda yaşanan farklı nitelikteki şoklar karşısında dayanıklılığını koruduğunu belirten Çetinkaya, "Öncü göstergelerin iktisadi faaliyette 2016 yılının üçüncü çeyreğinde gözlenen daralmanın kalıcı olmadığına ve ekonominin ılımlı bir toparlanma sürecine girdiğine işaret ettiğini, enflasyonun kısa vadede bir miktar daha yükseldikten sonra kademeli olarak düşerek yıl sonunda yüzde 8 düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini" bildirdi.

İkincil etkileri sınırlayacak

Çetinkaya, TCMB’nin yakın dönemde döviz piyasasında gözlenen oynaklığın fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla kapsamlı ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığını ifade ederek, sıkı parasal duruş ile maliye ve para politikalarının artan eşgüdümünün enflasyon üzerindeki maliyet yönlü baskıların ikincil etkilerini sınırlayacağını söyledi.

"Maliye Bakanlığı tarafından 2017 yılı için ilave vergi artışının öngörülmediğinin açıklanmış olması bu eşgüdümün bir örneğidir" diyen Murat Çetinkaya, "Mevcut para politikası duruşu net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret ediyor, enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar sürecek" dedi ve ekledi: "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlarını kullanmaya devam edecek."