İran, İsrail'i vurdu, piyasalar alt üst oldu!

İran’ın İsrail’e misilleme yapacağı ve bölgesel savaş riskinin artacağı beklentisi piyasaları hareketlendirdi. Ons altında tarihi zirve görülürken, kripto para piyasasında sert düşüşler yaşandı. Gerilim borsaları da olumsuz etkiledi.

İran, İsrail'i vurdu, piyasalar alt üst oldu!

Finansal piyasalar üzerinde baskı oluşturan bu durum yatırımcıları güvenli liman arayışına ittiği için ons altında tarihi zirve seviyeler görülürken, riskli varlık olarak nitelenen kripto paralarda ise sert düşüşler yaşandı.

Jeopolitik gerilimlere ilişkin endişelerin artmasıyla önceki gün yaklaşık yüzde 2.5 artışla 2 bin 431,5 dolara kadar yükselerek rekor kıran ons altın fiyatı, gece saatlerinde 2 bin 333 dolara kadar geri çekildi. Yurtiçinde gram altın fiyatı ise dün 2 bin 528 TL’ye kadar yükseldikten sonra 2 bin 430 TL’ye geriledi. ABD’li finans ajansı Bloomberg’in bir haberine göre, altında rallinin uzadığı için kâr satışlarının geldiği; bunun da rekor seviyeden geri çekilmeyle sonuçlandığı belirtildi.

KRİPTODA DÜŞÜŞ

Bitcoin ve diğer kripto para birimleri üzerindeki oynaklık ise arttı. Bitcoin, halving’e (yarılanma) 7 gün kala 67 bin 300 dolara kadar geriledi. Bitcoin yarılanması, madencilere verilen ödül miktarının yarı yarıya azaltılmasını ifade eden bir kripto varlık terimi. Kelime olarak ‘yarılanma’ anlamına gelen halving, madencilikle üretilen kripto varlıkların fiyatlarını etkiliyor. Jeopolitik gerilimlerin artması sonrası alt coinlerdeki düşüş ise daha hızlı oldu. Son 24 saatte Solana yüzde 15, Arbitrum yüzde 22 düştü.

BORSALARI DA ETKİLEDİ

Ortadoğu’daki gerilim borsaları da olumsuz etkiledi. New York borsasında, jeopolitik gerilimlere ilişkin endişeler ve ABD’nin bazı büyük bankalarının açıkladığı ilk çeyrek bilançolarının etkisiyle negatif bir seyir izlendi. Söz konusu gelişmelerle New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0.67, Dow Jones endeksi yüzde 2.37, S&P 500 endeksi yüzde 1.56 değer kaybetti. Avrupa borsalarına da satış ağırlıklı bir seyir hâkim iken, Asya piyasalarında bu hafta karışık bir seyir öne çıktı.

Yurtiçi piyasalarda ise geçen hafta Ramazan Bayramı nedeniyle 1.5 gün işlem gerçekleşmişti. Dolar/TL haftayı bir önceki kapanışın yüzde 1.02 üstünde 32.3613’ten tamamlarken; Borsa İstanbul BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2.03 artışla 9.814,19 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirmişti.

GOLDMAN SACHS ALTIN TAHMİNİNİ GÜNCELLEDİ
Altın fiyatları, Ortadoğu'da artan gerilimin etkisiyle rekor seviyelere yükseldi.

Ons altın spot piyasada 2 bin 400 doları test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Analistler, altındaki yükselişte jeopolitik riskler ve Çin ekonomisine yönelik endişelerle birlikte artan güvenli liman talebinin etkili olduğunu belirtti.

Goldman Sachs, yılsonu altın fiyatı tahminini ons başına 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolara yükseltti.

Goldman'ın analizinde Fed'in para politikası adımları, ABD seçimleri ve küresel ekonomideki gelişmelere çekilirken, altında yükseliş eğiliminin devam edeceği belirtildi.

PETROL FİYATLARINDA SAVAŞ ETKİSİ

Orta Doğu'da son yılların en büyük krizlerinden biri yaşanıyor. İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısına İran'dan dün gece saatlerinde yanıt geldi. İran, insansız hava araçlarıyla İsrail'e saldırı düzenledi.

Bölgede baş döndürücü hızla yaşananların, yeni haftada piyasalara nasıl etki edeceği merak ediliyor.

Fakat, İran'ın İsrail'e saldırısında hemen önce, petrol piyasasında dikkat çeken gelişmeler yaşandı bile.

Öyle ki, WTI ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü varil başına 86 dolara yükseldi. Orta Doğu'da daha geniş bir çatışma ihtimalinin daha fazla arz kesintisi korkusunu artırmaya devam etmesiyle, petrol fiyatları 20 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesinde kapanmış oldu.

Ham petrol vadeli işlemleri, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki petrol fiyatlarının referans noktası olarak kabul ediliyor ve küresel petrol fiyatlandırması için bir referans noktası görevi görüyor.

ABD'de güçlü enflasyon verilerinin, Federal Rezerv'in erken faiz indirimi umutlarını zayıflattığı, potansiyel olarak da enerji talebi görünümüne de zarar verdiği değerlendiriliyor.

Avrupa Merkez Bankası ise Perşembe günkü toplantısında politika faizini değiştirmedi ancak yakın zamanda faiz indirimine hazır olduklarının da sinyalini verdi.