Emeklilikte yaş şartını dolduranlar paralarını geri alabilir

Emekli olmak için yaş şartını dolduran vatandaşların SGK üzerinden paralarını geri alabileceği ifade edildi.

Emeklilikte yaş şartını dolduranlar paralarını geri alabilir

Türkiye’de çalışan kesim için emeklik ve emekliliğe bağlı olarak gerçekleştirilen faaliyetler çok yakından takip ediliyor. Bu kapsamda yapılan bir düzenleme de milyonlarca kişiyi yakından etkiliyor. Yapılan son düzenlemeler ile birlikte emekli olamayan vatandaşlara yönelik yeni bir hakkın sağlanacağı ifade edilirken, SGK’ya yapılacak müracaatlar sayesinde vatandaşların paralarını geri alabileceği ifade edildi. Bu konudaki en önemli nokta ise kişilerin yaş konusunda şartı sağlaması.

Emekli Olamayanlar Dikkat!
Özellikle yaş kriterini tamamladıktan sonra prim eksiği nedeniyle emekli olamayan vatandaşların bu durumundan kurtulabilmesi adına çalışmaların yapıldığı öğrenilirken, vatandaşların maddi açıdan herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına iade sistemine geçiş yapıldı. SGK’ya yapılacak müracaatlar ile birlikte kişilerin ödediği primleri geri alabilmesi mümkün oluyor. Böylece emeklilik hakkı elde edilmemiş olsa da kişilerin primleri iade alacak olması, ekonomik anlamda sorunların önüne geçiyor.

İade İmkanından Kimler Yararlanabilecek?
SGK tarafından sağlanan bu destekte herhangi bir kısıtlama getirilmiyor. Yaş şartını taşıyan herkesin bu imkandan yararlanabileceği ifade edilirken, kişilere ödenen primlerin belli bir kısmı iade ediliyor. Sigortalılık döneminde ödenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri SGK tarafından kişilere iade ediliyor. İade edilmeyen primler ise sağlık primleri. Açıklamalara göre iade işlemleri dışında tutulan sağlık primlerinde, böyle bir kararın alınmasındaki etken ise sigortalı olunan süre içerisinde sağlık hizmetlerinden yararlanılmış olması. Vatandaşların genel olarak iade alabilmesi adına dikkat etmesi gereken detaylar şöyle;
• Sigortalı olarak bir işte çalışmamak
• Herhangi bir iş sahibi olmamak, iş kurmamak
• Yıl şartında erkekler için 25, kadınlar için 20 şartını taşımak

Ödemelerde küçük bir detaya daha dikkat edilmesi gerekiyor. Öyle ki açıklamalara göre Eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önceki dönemlerde hem kendi adına hem işçi hem de işveren primi için iade alabiliyor. 2008'den sonra ise sadece işçi primleri bu kapsamda geri ödeniyor. Bağ-Kur'lular için ise tüm primlerin iade alınabilmesi mümkün. Bu bakımdan Bağ-Kur sigortalılar için mevcut şartlar çok daha uygun.
Bağkurlu Vatandaşlara Sağlık Prim Hizmeti Geliyor
Bağkur borcunu ödeyemeyen esnaflar için de yeni bir düzenleme getirilecek. Açıklamalara göre Bağkur prim sisteminde değişikliğe gidilecek ve sağlık primi ile emeklilik primleri birbirinden ayrılacak. Bu ayrımın yapılması ise özellikle Bağkur sigortalı vatandaşlar için borç olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanılmasını sağlayacak. Bu kapsamda Bağkur için sağlık primlerini ödeyen vatandaşlar, herhangi bir sorunla karşılaşmadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bu konuda ödeme yapacak vatandaşların da yine sağlık ve emeklilik primi olmak üzere iki farklı koldan ödeme yapması gerekecek. Aynı zamanda sağlık hizmeti almak istemeyenlerin de yine sadece emeklilik sigortası ödeyerek emekli olabilmesi mümkün olacak.

Kaynak: http://www.emlakgundem.com/