En çok hangi otellerde rezervasyon iptali var?

Bazı tur şirketleri cruise güzergahlarından Türkiye'yi çıkarıp doğrudan Yunanistan'a geçiyor. İstanbul'daki dev oteller ise rezervasyon iptallerinden muzdarıp!

En çok hangi otellerde rezervasyon iptali var?

Terör belasının amaçlarından biri Türkiye turizmini vurmak. Bu nedenle geçtiğimiz haftalarda Atatürk Havalimanı'na düzenlenen IŞİD saldırısı, Türkiye'nin gelir ve güvenlik tarafını hedef alan saldırı olarak kayıtlara geçti. Buna karşılık Türkiye Rusya ve İsrail ile yeniden yakınlaşma yoluna girerek terörün bu hedefine darbeyi peşin olarak vurmuştu. Sonuçta Rusya'da Türkiye ile anlaşma noktasına gelinir gelinmez Rus turistlerden Türkiye'deki turlara talep patlaması geldi.

Fakat elbette Türkiye turizminde payı olan her ülkenin vatandaşlarını aynı şekilde değerlendirmek mümkün değil. Amerika'nın ünlü gazetelerinden New York Times, Türkiye turizmiyle ilgili detaylı bir haber kaleme aldı.
New York Times'ın haberinin başlığı ise Türkiye turizmi: Sorunlar ve umutlar.

Terör saldırılarının ardından cruise gemilerinin rotalarından Türkiye'yi çıkarmaya başladığı, bazı paket turlar içerisinden de İstanbul ve Türkiye güzergahlarının iptal edilmeye başlandığı belirtiliyor.

Aslında dönemsel sorunların etkisiyle zor zamanlar yaşayan Türkiye turizminin uzun vadede patlama yapabileceğine ilişkin yeterli veri olduğuna dikkat çeken haberde, kısa vadede yaşanan sorunlar ise şöyle özetleniyor:

AMERİKALI CRUISE ŞİRKETİ ROTADAN TÜRKİYE'Yİ ÇIKARDI
Atatürk Havalimanı'na yapılan saldırıdan kısa bir süre sonra Seattle'da bulunan tur şirketi Windstar Cruises, ana güzergahı olan İstanbul, Bodrum, Kuşadası ve en son da Yunanistan limanları olan 16 haftalık gemi turundan Türkiye destinasyonlarını çıkarıp sadece Yunanistan limanlarını pakede dahil etme kararı aldı.
Windstar Başkan Yardımcısı Doug Santoni, İstanbul'daki terör saldırısının ardından müşterilerinden gelen telefonlarda artık cruise pakedine katılmak istemedikleri yönünde talepler sonucu bu kararı almak zorunda kaldıklarını açıkladı.

AVUSTURALYALI TUR ŞİRKETİNİN TÜRKİYE SATIŞLARI YÜZDE 60 GERİLEDİ
Avustralya'nın Melbourne kentinde bulunan ve Türkiye'ye haftada birkaç tur düzenleyen Intrepid Travel, 7 Temmuz'a yani bugüne kadar olan tüm turları durdurmak zorunda kaldıklarını duyurdu. Şirketin Latin Amerika Bölge Başkanı Leigh Barnes, "Bizim için en öncelikli şey elbette güvenlik. Fakat terör olayları dünyanın her yerinde olabiliyor. Bizce Türkiye'ye seyahat son derece güvenli" açıklaması yaptı.
Intrepid'in Türkiye'ye global bazda düzenlediği turlara olan talep yüzde 60 geriledi.

Özel tur operatörlerinden de benzer sinyaller geliyor. Amerika'nın Kaliforniye eyaletinde yerleşik olan Turkey at Its Best tur şirketinin sahibi Engin Kadaster, Türkiye turlarında bu yıl yüzde 80 azalma yaşandığını ve kulaktan kulağa tur iptallerinin olduğunu söylüyor.

PERA PALAS'A REZERVASYONLAR YÜZDE 40 AZALDI
İstanbul'daki dev oteller de bu durumdan dertli. İstanbul'un en eski otellerinden biri olan Pera Palace Hotel'in Genel Müdürü Pınar Timer, bu yıl rezervasyonlarda yaşanan düşüşün dünyanın terör saldırıları olan diğer tüm şehirlerinde olana benzer şekilde yüzde 40'ı bulduğunu açıkladı.

ÇIRAĞAN PALAS KEMPİNSKİ'NİN GELİRLERİ YÜZDE 30 DÜŞTÜ
Çırağan Palas Kempinski Genel Müdürü Ralph Radtke, 2016 yılında gelirlerin yüzde 30 düştüğünü bildiriyor. Radtke ayırca oda ücretlerinin de durumdan etkilendiğini ve düşüş yaşandığını ve artık bir oda fiyatının 400 Euro'lardan başladığını ekliyor. Radtke, fiyat düşürmenin bir çözüm olmadığını da hatırlatıyor.

MARMARA OTELLERİNDE TARİHİN EN DÜŞÜK DOLULUK ORANLARI
Marmara oteller zincirinin Yönetim Kurulu Başkanı Bike Gürsel, otellerindeki doluluk oranlarının tarihindeki en düşük seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor.

KISA VADEDE KORKU UZUN VADEDE BÜYÜK POTANSİYEL
Fakat elbette bütün manzara bu kadar kötü değil. Bu terör saldırıları bazı umutları da açığa çıkarmış durumda. Örneğin Engin Kadaster, bir çok müşterisinin "terörün hayatımıza yön vermesine izin vermeyeceğiz" dediğinin altını çiziyor.
Pera Palas'ın Genel Müdürü Timer ise otelin en önemli müşterilerinin işadamları olduğunu, o cephede hiç bir yavaşlama yaşanmadığını söylüyor.

1 Temmuz 2016'da ABD'nin ünlü spa markalarından biri olan Canyon Ranch, ilk uluslararası şubesini Bodrum yakınlarına Canyon Ranch Wellness Resort at Kaplankaya ismiyle açtı. Canyon Ranch CEO'su Susan E. Docherty, "Yaşananlar çok üzücü fakat terörizm insanları biraraya getirir ve bazen istikrarın önünü açar" diyerek gelecekte yaşanabileceklere ilişkin ipucu veriyor.
Kadaster ise, "Türkiye 12 bin yıllık bir uygarlık ve hiç bir yere gittiği yok" diyerek yaşananların ne akdar süreli bir etki doğurabileceği konusunda en çarpıcı tespiti ortaya koyuyor.