Erste: Yapı Kredi ve Halkbank'a dikkat

Erste Group'un raporuna görea iki Türk bankası Orta ve Doğu Avrupa'nın öne çıkan 10 bankası arasında!

Erste: Yapı Kredi ve Halkbank'a dikkat

Orta ve Doğu Avrupa'nın önde gelen finansal kuruluşlarından Erste Group’un Orta ve Doğu Avrupa Bankacılık Raporu’na göre, yatırımcıların Euro bölgesindeki toparlanmayı mercek altına alması bankacılık sektörüne yarayacak. Türkiye bankacılık sektörünü de kapsayan raporda Yapı Kredi ve Halkbank bölgenin öne çıkan ilk 10 bankası arasında yer alıyor.

Raporla ilgili görüşlerini belirten Erste Group Orta ve Doğu Avrupa bankacılık analisti Günter Hohberger, şöyle konuştu: “Genel olarak Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerdeki yapısal avantajların, 2014 ve sonrasında yaşanacak hızlandırılmış büyüme için temel sağladığını görüyoruz. Risk maliyetlerinin azaltılması, artan hacimler ve iyileşen net faiz marjlarından kaynaklanan hızlandırılmış gelirler ve sıkı maliyet kontrolünün önümüzdeki yıldan itibaren mali rakamlarda büyümeye yol açması çok muhtemel.

Bu ülkelerdeki bankaların karlılık açısından karşılaşacakları tehditler, işletme tarafından ziyade mali taraftan gelebilir (banka işlemleri vergisi konusundaki tartışmalar, kurumlar vergisindeki artış). Macaristan, Romanya ve Sırbistan’daki en büyük zorluk, risk maliyetlerini azaltmak ve sürdürülebilir karlılık sağlamak için büyüme, marjlar ve risk maliyetleri arasında bir denge bulmak. Sermaye miktarları sağlıklı bir seviyeyi korumaya devam ediyor ve dolayısıyla bu gelişmeler için sağlam bir temel sağlıyor” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'DE KREDİ ALARMI
Erste Group analistleri, temelde Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik görünümü açısından olumlu bir bakış açısını sürdürüyor. Analistler, Türk bankalarının faaliyet gösterdikleri güçlü makroekonomik ortam, hem kurumsal hem de tüketici tarafında yüksek büyüme potansiyeli, yüksek kapitalizasyon oranlarına ve likidite durumuna sahip güçlü bilançoların yanı sıra yüksek karlılık oranları ve iç sermaye üretiminin, beklenen büyümeye destek olacağını düşünüyor.

2014 SORUNLU OLABİLİR
Ayrıca, FED’in varlık alımlarında istikrarı sürdürme yolundaki kararı da olumlu bir görünümü destekliyor. Erste Securities İstanbul Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Can Yurtcan, “Kısa dönemde, küresel faiz oranlarındaki belirsizlikten ve küresel yatırımcıların Türkiye’deki tasarruf açığının ülkeyi yabancı tasarrufa güvenmeye mecbur bırakmasından kaynaklanan risk açlığı nedeniyle önümüzdeki yıl sorunlu olabilir. Türk bankaları kısa vadede küresel faiz oranlarına karşı hassas olmaya devam edecek ve bunların etkileri ağırlıklı olarak bankaların net faiz marjlarına ve daha düşük bir oranla da olsa defter değerlerine yansıyacak” açıklamasını yaptı.

KURTULUŞ TAHVİL PİYASASINDA
Performans kriterlerine bakıldığında, kredi artışının 2013’de bir önceki yıla göre %24 olması ve 2014’de %16 seviyesine yavaşlaması bekleniyor. Finansman açısından ise, mevduatların bir önceki yıla oranla %12 artması bekleniyor. Türk bankaları, tahvil piyasalarına girerek ve para piyasası finansmanından daha büyük bir pay kullanarak temel varlık çeşitlendirme çabalarının finansmanına odaklanmalı.