Eski otomobili olanlar bu habere dikkat!

Şırnak Cizre TSO Başkanı Adnan Elçi, hurda araçların vergi düzenlemesinin yeniden görüşülmesi gerektiğini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e aktardığını söyledi.

Eski otomobili olanlar bu habere dikkat!

Batman’da düzenlenen 'Batman’a Değer Katanlar Ödül Töreni'ne katılan Cizre Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Adnan Elçi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le yaptığı görüşmeyi değerlendirdi. Başkan Elçi, görüşmede hurda araç yasasının uzatılması gerektiğini söylediğini belirtti.

Elçi, "İlimizde Irak’a yönelik ihracat ve nakliyecilik sektörlerin yoğun olması nedeniyle, nakliyecilik faaliyetinde kullanılan araçlar kaza yapıyor, hurdaya ayrılıyor. Taşıtların, trafik sicil müdürlüklerindeki kaydın silinme tarihi esas alınarak, tescil kaydının silindiği tarihte mükellefiyeti son bulmaktadır. Mükelleflerin hiçbir faaliyeti olmadığı halde gelir vergisi mükellefiyetinin devam ettirilmesi ve beyanname verilmemesi nedeniyle vergi usul kanunun mükerrer 355. maddesine göre kesilen özel usulsüzlük cezaları vatandaşları mağdur etmektedir.” dedi.

Örneğin 1980 model kamyonu yıllardır hurdalıkta bekleyen bir vatandaşın bu aracını hurdaya ayırarak trafikteki kaydını 20.12.2012 tarihinde sildirmesi halinde gelir vergisi mükellefiyeti de 20.12.2012 tarihinde silineceğini hatırlatan Başkan Adnan Elçi, “Bu durumda vergi dairesi vatandaştan zamanaşımı süresince verilmeyen 2007-2008-2009-2010-2011 ve 2012 yıllarının yıllık gelir vergisi beyannameleri, KDV beyannameleri, geçici vergi beyannameleri için her bir beyanname başına ilgili yıl için belirlenen tutarda özel usulsüzlük cezası kesmektedir. Aracı çalışmadığı beyanname vermeyen bir mükellefe her yıl ortalama 20 bin 000 TL usulsüzlük cezası kesilmektedir. 5 yıl boyunca beyanname vermeyen bir mükellefe kesilecek ceza 100 bin 000 TL’ye yaklaşmakta. bu da gerek vatandaşları gerekse vergi dairelerini zor durumda bırakmaktadır.” diye konuştu.

Elçi sözlerini şöyle sıraladı:

“Gelir vergisi mevzuatında yapılacak ufak bir değişiklikle hiçbir faaliyeti olmayan ve nakliyecilikle kullanılan araçların ekonomik ömrünü doldurma veya herhangi bir kaza durumunda yanma, tahrip edilme veya benzeri durumlar nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda bu durumun meydana geldiği tarih itibari ile gelir vergisi mükellefiyetlerinin silinmesi yerinde olacaktır. Aksi taktirde trafik kayıtları esas alınarak yapılacak mükellefiyet işlemleri, sıkıntıları çoğaltacaktır. Bilindiği üzere bölgemiz sınır ticareti ile uğraştığından bu durumda olan binlerce vatandaş vardır.”