Eti Alaska Frigo efsanesini geri getiriyor

Eskişehirli bisküvi ve çikolata devi, dondurma piyasasına unutulmaz markayla giriş yapıyor. Alaska Frigo 400 milyon lirayla piyasaya dönüyor!

Eti Alaska Frigo efsanesini geri getiriyor
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Dondurma pazarında yer almayan fakat uzun yıllardır bu pazara giriş için fırsat kollayan Eskişehirli bisküvi ve çikolata devi Eti, bu piyasaya sektörün dengelerini bozabilecek bir markayla giriş yapacak. PARALİMANI.COM'un edindiği bilgilere göre Eti, sinema salonlarında efsane olan Alaska Frigo markasıyla dondurma sektörünü sallayacak bir giriş için gün sayıyor.

Çok yakın bir zamanda büyük bir reklam kampanyası ile dondurma pazarına girmeyi planlayan Eti'nin bu iş için sadece başlangıçta ayırdığı bütçe de oldukça konuşulacak boyutta.
400 milyon lirayla işe başlamayı planlayan Eti'nin, satın alacağı efsane Alasko Frigo markasının pazarda ve tüketici nezdinde yaratacağı etkiyi gözlemleyip bu bütçeyi çok daha yüksek seviyelere çekebileceği konuşuluyor.

Peki Eti'yi nasıl bir pazar bekliyor?

Tüm dünyada dondurma pazarının büyüklüğü ise yaklaşık 160 milyar liraya karşılık geliyor. Bu rakam 2013 yılına ait. Türkiye pazarı ise 200 milyon litre ve 2 milyar liralık pazar büyüklüğüne ulaşmış durumda. 2013 yılında dondurmanın, 2012 yılına göre güçlü bir değer artışı gösterdiği görülüyor. Bu artışı canlandıran ise yeni ürün lansmanları. Önde gelen markalar, başarılı pazarlama faaliyetleriyle Türkiye'de kişi başına düşen 4 litrelik dondurma tüketimini artırmaya çalışıyorlar.

Yani aslında bakıldığında Eti'nin bu sektöre ilk aşamada yatırmayı planladığı para bile (191 milyon dolar), pazarın altını üstüne getirebilecek seviyede.
Aslında Alaska Frigo, Aziz Zihni Ateş'in bulduğu finansörle piyasaya geri dönmüştü. Fakat eski gücünü yakalamak için Alaska Frigo'nun yeni bir güçlü finansman desteğine ve güçlü bir pazarlama ağına sahip olması gerektiği, rakipleri düşünüldüğünde tartışılmaz.
İşte bu gücün Eti olmasına karar verildiği PARALİMANI.COM'a gelen kulisler arasında.

Türkiye'de yıllara göre dondurma tüketimi şöyle:

2008 160 bin
2009 180 bin
2010 200 bin
2011 240 bin
2012 300 bin

Sektörün en büyük markalarından biri olan Unilever'in markası Algida'nın son 20 yılda pazara yaptığı yatırım ise 450 milyon Euro olarak gösteriliyor.
Ülker'in Golf'ü ise sektördeki diğer bir büyük oyuncu. Panda da sektördeki rekabetin en önemli üçüncü ayağı. Nestle'nin Mövenpick markasıyla pazarda pay kapmaya çalıştığı biliniyor.

ALASKA FRİGO KİMDİR?
Bir zamanlar sinemalarda ‘10 dakika ara’ların vazgeçilmezi Alaska Frigo, 60 yıl önce Türkiye’nin ilk sanayi tipi
dondurmasını üretti. 1994 krizi sonrası mali açıdan zora giren Alaska Frigo, uzun yıllar icra ve iflasla boğuşuyordu.
Borçlarını kapattıktan sonra yeni bir ortaklıkla 2011’de tekrar atağa kalkan marka, sinemalara ve market raflarına geri
döndü. Alaska Frigo’yu üreten Alaska Gıda’nın sahibi Aziz Zihni Ateş, yeni bir ortaklık kurarak ’60 yıllık bir sinema
klasiği’ olan markayı yeniden dondurma severlerle buluşturdu.