Evet ama YETMEZ

İşçi ve işveren örgütleri, yeni asgari ücret nedeniyle hükümetin vereceği desteklerin çalışanların tümüne yaygınlaştırılmasını istedi.

Evet ama YETMEZ

Asgari ücretin yeni yılda net yüzde 30 artışla 1.300 lira olarak kabul edilmesi ve hükümet desteğinin belli olmasının ardından işveren ve işçileri temsil eden çatı örgütleri ortak deklarasyona imza attı. TİSK, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD ve TİM ile Türk-İş ile Hak-İş imzasıyla yapılan ortak açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2016 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemesinin ardından ortaya çıkan gelişmeler değerlendirildi.Açıklamada, şöyle denildi:

“Ülkemizin işçi ve işverenlerini temsil eden çatı örgütleri olarak, yeni asgari ücret üzerinden işçinin ve işverenin prim yüklerinin azaltılması yönünde Hükümetimizce benimsenen yaklaşımı memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, söz konusu ödemelere Hükümetimizin bütün bütçe kısıtlarına rağmen yapacağı katkının, çalışanların tamamına veya daha büyük bölümüne yaygınlaştırılması konusunda Sayın Başbakanımızın ve ilgili Bakanlarımızın hassasiyet göstereceklerine de inanıyoruz.” Ortak deklarasyona, asgari ücreti 1.300 liraya çıkartan Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararına muhalefet şerhi koyan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) katılması da dikkat çekti.

11 milyon çalışan faydalanacak

Asgari ücretliler için işverene verilecek desteğin kapsamı müzakereler sonucu genişletildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen önergeye göre, 2015 yılı itibariyle brüt 2 bin 550 TL’ye kadar olan ücretler için işverene 2016 yılında aylık 100 TL çalışan başına destek verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, başlangıç aşamasında 110 TL destek verilmesini önerdiklerini anımsatarak, “Böyle bir durumda 8 milyon 770 bin kişi yararlanacaktı. Müzakereler sonucunda 2 bin 550 TL’ye kadar olan tüm brüt ücretleri dahil ettik. Çalışanların yüzde 80’i, yaklaşık 11 milyon kişi faydalanacak.”