FED toplantı tarihleri!

Dolar fiyatını etkileyecek 2016'daki 5 tarih! FED toplantılarının yapılacağı tarihler faizlerde artışların olup olmayacağı konusunda en kritik tarihler olacak!

FED toplantı tarihleri!
paralimani.com Ekonomi Servisi

FED toplantı tarihleri, doların kaderini belirleyecek. FED'İn bu toplantılarda faiz artırıp artırmayacağı dolar kurunun geleceğinin ne olacağı konusunda en önemli done olacak. FED'in 14-15 Haziran'da yani bugün ve yarın yapacağı en yakın toplantıda ise İngiltere'nin AB'den çıkıp çıkmayacağına yönelik gelişmeyi bekleyecek olması nedeniyle faiz artırımı yapmayacağı tahmin ediliyor. Yani faiz artırımı için en yakın tarih olarak karşımıza 26-27 Temmuz FED toplantısı çıkıyor.

FED TOPLANTILARI NE ZAMAN OLACAK?
14-15 Haziran FED toplantısı: FED'in bugün ve yarın yapacağı toplantıların ardından faiz kararını da açıklayacağı kararını yarın yani 15 Haziran'da ilan edeceği belirtiliyor.

26-27 Temmuz FED toplantısı: FED'in faiz kararı konusunda en önemli gelişme Brexit, yani İngiltere'nin AB'den çıkıp çıkmayacağı konusu. Bu nedenle 14-15 Haziran'da bir faiz kararı vermemesi beklenen FED'in asıl kararını 26-27 Temmuz'daki FED toplantısında açıklaması bekleniyor. Eğer İngiltere'de yapılacak referandumda Brexit kararı (İngiltere'nin AB'den çıkması) kararı çıkarsa FED'in faiz artırımı konusunda bir kez daha pas geçme olasılığı bulunuyor. Bu durumda da FED'in ilk ciddi faiz artırımı kararı 20-21 Eylül'deki FED toplantısına sarkabilir.
Fakat eğer referandumdan Bremain, yani İngiltere'nin AB'de devam etme kararı çıkarsa 26-37 Temmuz toplantısından bir faiz artırım kararı çıkabilir.

20-21 Eylül FED toplantısı: Eğer İngiltere AB'den çıkma kararı alırsa bu durumda FED'in faiz artırımı açısından en önemli toplantısı 20-21 Eylül tarihlerinde olacak. Burada alınacak faiz kararının dolar üzerinde doğrudan etkileyici olması bekleniyor.

FED'İN DİĞER TOPLANTI TARİHLERİ:
1-2 Kasım FED toplantısı
13-14 Aralık FED toplantısı

FED toplantı tarihleri! - Resim : 1

BREXIT FED VE DOLAR İÇİN NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Peki Brexit veya Bremain FED'in faiz kararı ve dolar açısından neden çok önemli. FED 2016 yılına 4 ayrı faiz artırımıyla başlamıştı. FED'in faiz artırımlarına ilişkin kararlarında azalan ekonomik ve global riskler en önemli vurguydu. Fakat daha sonrasında özellikle Amerikan ekonomisine ilişkin beliren bazı dönemsel riskler nedeniyle FED'in faizde pause tuşuna basacağı beklentisi arttı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan tarım dışı istihdam verisi de bu nedenle faiz artırım beklentilerinin ertelenmesine neden oldu. Fakat Brexit veya Bremain, yani İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkıp çıkmayacağına ilişkin referandumu FED açısından makro bazda bir risk unusurnu ortaya çıkardı. Global riskin artışını sembolize den Brexit olasılığı nedeniyle FED açısından bir başka değişken yani global ekonomide ortaya çıkabilecek dalgalanma faiz kararı açısından belirleyici hale geldi.
Bu yüzden FED'in radikal bir karar olarak kabul edilebilecek faiz artırımı kararının Haziran ayındaki toplantıda gelmeyeceği beklentisi iyiden iyiye artmış durumda. Bu durumda FED'in faiz artırabileceği en yakın tarih olarak karşımıza 26-27 Temmuz'daki FED toplantısı çıkıyor. Eğer İngiltere'den Brexit haberi gelirse bunun global ekonomide yaratabileceği riskleri takip edecek olan FED, belki de 26-27 Temmuz toplantısında da faizle ilgili bir karar almayı tercih etmeyebilir ve faiz kararını 20-21 Eylül'deki toplantıya erteleyebilir.