Fenerium'a biçilen değer SPK'dan döndü!

SPK, "o kadar etmez" dedi

Fenerium'a biçilen değer SPK'dan döndü!
Fenerbahçe Spor Kulübü, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) şart koşması sonucunda borsa şirketine olan borcu karşılığında Fenerium’un yüzde 80’ini Fenerbahçe Futbol AŞ’ye satıyor.
KAP’a yapılan açıklamaya göre Fenerbahçe Futbol AŞ, Fenerium’un yüzde 80’ini alacak bunun karşılığında 224 milyon liralık alacağından vazgeçecek. Borsada küçük yatırımcıların da ortak olduğu Futbol AŞ’ye satılan Fenerium’a yıllık kârının 19 katı olan 280 milyon lira bedel biçilmesi dikkat çekti.
Nitekim Fener’in borsa ortaklarına Fenerium’u satma fiyatına ilişkin tartışmalar da hemen başladı. Çünkü yıllık 15 milyon lira kârı olan şirketin 19 yılına denk gelen (19 çarpan) bu fiyat perakende şirketleri için yüksek. Bundan önce satılan perakende şirketleri 11-12 çarpan (1 yıllık kârın 11-12 ile çarpılarak bulunan rakam) ile satıldı. Bu rakamdan hareket edildiğinde Fenerium’un 180 milyon liralık bedelle devredilmesi gerekiyordu. Bu değerlendirmeyi doğru olarak kabul edersek borsa şirketinden kulübe 100 milyon liralık para transferi yapıldığı sonucuna ulaşmak mümkün.
YKM İLE AYNI FİYATA
Diğer yandan 280 milyon lira fiyat biçilen Fenerium, bu yıl Boyner Grubu’na satılan YKM Mağazaları ile neredeyse aynı fiyata satılmış olacak. YKM’nin 61, Fenerium’un ise 88 mağazası var. Ancak YKM’nin mağazalarının 46’sı çok katlı binalardan oluşuyor. YKM’nin yıllık cirosu 455 milyon, Fenerium’un yıllık cirosu ise 100 milyon lirayı biraz aşıyor.
Borç bulmak için yatırımcıya 200 milyonluk tahvil satacak
SPK, 28 Mart 2008’de spor kulüplerinin kârının yüzde 50’sinden daha fazlasını ortaklara veya iştiraklere borç olarak veremeyeceği kararı aldı. Bu karara uyulmadığı için SPK yazı ile Fenerbahçe’ye 31 Mayıs 2013’e kadar süre tanıdı. FB bu kez stadyumunu değerleyerek Futbol AŞ’ye vermek istedi. SPK, bunu da kabul etmedi ve Fener’i borcunu ödemesi için son kez 2 ay önce uyarınca Fenerium gözden çıkarıldı. Fenerbahçe Futbol AŞ, borç para bulmak için 200 milyon liralık tahvil ihracına çıkacağını açıkladı.