Fikri Işık: "Sanayideki artış beklentilerimizle uyumlu"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre büyüme hızlandığını ve beklentilerle uyumlu bir tablo ortaya koyduğunu söyledi.

Fikri Işık: "Sanayideki artış beklentilerimizle uyumlu"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre büyüme hızlandığını ve beklentilerle uyumlu bir tablo ortaya koyduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 yılı Haziran ayına ait sanayi üretim endeksini şu şekilde değerlendirdi: "2015 yılı Haziran ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,5 arttı.

Arındırılmamış endekste ise artış %7,4 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre %2,4 artış gösterdi.

Sanayi üretimi dış piyasalarda yaşanan tüm gerilimlere rağmen Haziran ayında beklentilerden daha iyi performans sergilemiştir.

Haziran ayında ithalat rakamları, beyaz eşya ve otomobil satışları iç talepte bir canlanmaya ve dolayısıyla sanayi üretiminde artışa işaret ediyordu. Tüm bunların bir sonucu olarak sanayi üretiminin artışında iç talebin etkisi daha belirgin görülmeye başlamıştır.

Ürün grupları bazında haziran ayı sanayi üretiminde dayanıklı tüketim malı imalatı ve yatırım malı imalatı belirleyici olmuştur.

Bugün açıklanan verilerle ekonominin ikinci çeyreğine ilişkin en önemli öncü veriler açıklanmış oldu. Sanayi üretimi arındırılmamış rakamlarla ikinci çeyrekte %3,9 büyüdü.

Türkiye büyümesi ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre büyüme hızlanmış ve beklentilerimizle uyumlu bir tablo ortaya koymuştur.

Bu noktada sevindirici olan yılın ikinci çeyreğinde büyümenin sanayi öncülüğünde gerçekleşmiş olmasıdır. Ülke ekonomisinin uzun dönemli ve sağlıklı büyümesinin yolu da zaten sanayi öncülüğünde büyümekten geçmektedir. Bu amaçla bir yandan sanayide üretimi artırmak bir yandan da sanayi ürünlerinin niteliğini yükselmek amacıyla politikalar belirliyor, açıkladığımız programlarla sanayicilerimizin rekabetçiliğini artırıyoruz.

Markalaşma, kurumsallaşma alanında verdiğimiz destekler, üniversite ile sanayinin işbirliği yapması için attığımız adımlar ve özellikle ar-ge’ye verdiğimiz destekler ile ürettiğimiz ürünlerimizin katma değerini artırmayı ve ekonominin hem hızlı hem de sürdürülebilir şekilde büyümesini amaçlıyoruz.

Gerek girişimcisi gerek nitelikli işgücü ile Türkiye içinde yüksek bir potansiyeli barındıran bir ülkedir. Türkiye niteliği artan ve büyüyen sanayisinin katkısıyla dünyada daha rekabetçi hale gelecek ve refahını artıracaktır."