Finansbank son olmayabilir

Piyasalardaki çalkantı Finansbank’a halka arzı erteletti. Bu yıl Mayıs’tan sonra takvime giren büyük halka arzların da ötelenme ihtimali var.

Finansbank son olmayabilir

2013’te birincil halka arzlardan elde edilen gelir 721.7 milyon dolar iken 2014’te 320 milyon dolara gerilemişti. Bu yıl rakamın 320 milyon doların da altında kalma ihtimali var. Zira piyasa koşulları halka arza imkan vermiyor. Yunanistan merkezli National Bank of Greece’in (NBG) yüzde 99.8’ine sahip olduğu Finansbank dün daha önce Nisan ayı başı olarak bildirdiği halka arz tarihinin ertelendiğini duyurdu. Duyuruda piyasa koşullarının izin vermesi halinde işlemin yılın ilk yarısının sonuna kadar tamamlanmasının düşünüldüğünü açıkladı. Halka arzda NBG’nin elindeki hisselerin yüzde 27’sine kadar olan kısmını satması hedefleniyordu.

Sırada kimler vardı?

Ancak analistler gerek seçim öncesi iç piyasanın gerekse Fed baskısındaki uluslararası piyasaların halka arzlara olanak vermekten uzak olduğunu ifade ediyor. Geçtiğimiz günlerde de Tüpraş yeterli talep yaratamadığı için tahvil ihracını ertelemişti.

Finansbank’ın dışında bu yılın öne çıkan halka arzları Mayıs’ta planlanan Global Liman ile Yıldız Holding’in en büyük iştiraklerinden süt ve süt ürünleri üreticisi Ak Gıda olarak dikkati çekiyor.Tam zamanı belirli olmasa da halka arz için adı geçen şirketler arasında, İşbir Holding, İDO, Başkent Doğalgaz, Tusaş, STFA, Paşabahçe, Ziraat Bankası, Enerjisa gibi şirketler de bulunuyor. İkinci halka arzı düşünen şirketler arasında Türk Telekom , Aselsan ve THY’nin adı geçiyor.