Galatasaray, GS Store'lara değer biçti

GS Store'ların yüzde 50.1'ini Derneğe satan Galatasaray, GS Store'lar için ilk kez bir piyasa değeri belirlemiş oldu, Galatasaray'ın değerleme raporu varsayımlarında Türkiye ekonomisinin 2050'de dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına giremeyeceği belirtildi

Galatasaray, GS Store'lara değer biçti

Galatasaray Sportif A.Ş. (GSRAY), yüzde 99.9988 hissesine sahip olduğu GS Store'ların yüzde 50.1 hissesinin Galatasaray Spore Kulübü Derneği'ne (Galatasaray Spor Kulübü'ne) satmak için uluslararası danışmanlık şirketi PwC'ye değerleme yaptırdı. Değerleme sonucunda GS Store için 180 milyon TL piyasa değeri belirleyen Galatasaray, yüzde 50.1 hisseyi kulübe 90 milyon 180 bin TL üzerinden satacak.
Galatasaray tarafından daha önce yapılan açıklamada, "Sermayesinin %99,9988'ine sahip olduğumuz Galatasaray Mağazacılık ve Perakendecilik A.Ş.'nin portföyümüzde yer alan 8.649.900 TL nominal değerdeki paylardan, Galatasaray Mağazacılık ve Perakendecilik A.Ş. şirketinin sermayesinin %50,1'ini temsil eden 4.324.950 adet (B) Grubu ve 8.700 adet (A) Grubu olmak üzere toplam 4.333.650 adet hissenin Galatasaray Spor Kulübü Derneği'ne ("Kulüp") satılmasına, işlemin PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi'nin 24 Mayıs 2014 tarihli Değerleme Raporu ile bulunan tutar üzerinden %50,1'ine tekabül eden kısmının toplam 90.180.000 TL bedelle yapılmasına, Galatasaray Mağazacılık ve Perakendecilik A.Ş.'deki satış konusu hisselerimizin ciro ve teslim yolu ile Kulüp'e devredilmesine, oluşacak satış karının şirket faaliyetlerinde kullanılmasına, kararın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda açıklanmasına bağımsız üyelerin de katılımı ile oybirliği ile karar verilmiştir" denilmişti.

GS STORE DEĞERLEME RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ!

Dün akşam ise Galatasaray Sportif A.Ş. bu değerlemenin hangi varsayımlar altında yapıldığını açıkladı.
Bu açıklamada ilgi çekici olan taraf ise Galatasaray'ın değerleme raporu varsayımlarında Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olamayacağına ilişkin varsayımıydı.

İşte Galatasaray'ın değerleme raporunun dayandığı varsayımlar:

"27.05.2014 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yaptığımız "Finansal Duran Varlık Satışı" konulu açıklamamızın ekinde bulunan PricewaterhouseCoopers Danışmanlık Hizmetleri Limited Şirketi tarafından hazırlanan Değerleme Raporu'nun Değerleme Sonuçları başlıklı bölümüne ilave olarak, Değerleme Raporu'nun hazırlanmasında kullanılan önemli varsayımlar aşağıda belirtilmiştir.

Şirket'in gelecekte yaratması beklenen nakit akımlarının bugünkü değerleri, nakit akımlarının Şirket'in risk profiline uygun iskonto oranları kullanılarak bugüne indirgenmesiyle hesaplanmıştır.

Değerleme çalışmasında kullanılan varsayımlar ve projeksiyonlar 2015-2019 yılları arasındaki iş planına dayanmaktadır.

Projeksiyon döneminde açılması planlanan mağaza ve bayiler ile birlikte mevcut satış noktalarında öngörülen nominal ve reel iyileşme beklentisi sonucunda satışların ortalama %23 oranında artması beklenmektedir.

Açılması planlanan mağaza ve bayilerin satışlarının, açılması planlanan mağaza ve bayilerin lokasyonlarının mevcut mağaza ve bayilere yakın olacağı varsayımı gözününde bulundurularak satışlarının mevcut mağaza ve bayi performanslarıyla benzer olacağı varsayılmıştır. Aynı şekilde, yeni açılan mağaza ve bayilerin, ilgili mali yıl döneminin ortasında açılacağı ve ikinci yılında olgunluk dönemine ulaşacağı varsayılmıştır.

GS Store ile Galatasaray arasında yapılan isim hakkı anlaşmasına göre lisanslı ürün satışları üzerinden Galatasaray'a %15 oranında isim hakkı ödemesi yapılmaktadır. Ana hissedara yapılan bu gelir aktarımının projeksiyon döneminde de devam edeceği varsayımı altında GS Store'un makul hisse değeri tahmin edilmiştir.

Projeksiyon döneminde toplam satılan malın maliyetinin yıllık ortalama %22 oranında artış göstereceği tahmin edilmektedir.

2013 yılında %25 seviyelerinde gerçekleşen faaliyet giderlerinin net satışlara oranının projeksiyon döneminde faaliyet giderleri içerisinde sınıflanan genel yönetim giderlerinin sabit olması nedeniyle faaliyet giderlerinin %24 seviyelerine gerileyeceği öngörülmektedir.

Amortisman projeksiyonunda Aslantepe merkez mağaza binası haricinde mevcut sabit kıymetlerin itfa süreleri dikkate alınarak itfa süreleri idame yatırımlar ve yeni mağaza yatırımları için 7 yıl, bilişim ve yazılım yatırımı için 5 yıl olarak dikkate alınmıştır.

Projeksiyon döneminde FVÖK üzerinden %20 oranında vergi karşılığı hesaplanmıştır.

Projeksiyon döneminde tahmin edilen nakit akımları, Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti oranı (%17,0) ile indirgenmiştir.

Genel Ekonomik Görünüm:

Türkiye, Dünya GSYH sıralamasında 16. sırada yer almaktadır ve 2050 yılında en büyük 12. ekonomiye sahip olması beklenmektedir.

Türkiye ekonomisinin son 30 yıldaki ortalama büyüme oranı reel olarak %4-5 olarak gerçekleşmiştir.

Tüketici enflasyonu yılsonunda %7,4 olarak gerçekleşirken, IMF tahminlerine göre bu oranın 2014 yılı sonunda %8,0 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."