Gazda sıkıntı yaşanmaz

Enerji Bakanı Alaboyun, Rusya ile tahkim davası yüzünden doğalgaz kesintisi olmayacağını söyledi.

Gazda sıkıntı yaşanmaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rusya ile tahkim davası yüzünden doğalgaz kesintisi olmayacağını bildirdi.

G20 görüşmeleri çerçevesinde Antalya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir araya geleceğini ve kendisinin de görüşmelerde yer alacağını belirten Alaboyun, görüşmelerin projeler açısından iki ülkenin önünü açacağını vurguladı ancak bir görüşmeyle imzaların da atılamayacağını açıkladı. Rusya’nın, Türkiye’ye verdiği doğalgazda daha önce yapılan anlaşmaya rağmen indirim yapmaması üzerine konunun tahkime taşındığını hatırlatan Alaboyun, şöyle devam etti: “Bizim için alt sınır yüzde 10.25’lik bir indirimdir ve bu taahhüt edilmiş bir miktardır. Ama bizim arzumuz yüzde 10.25’in üzerinde bir indirim. Doğalgaz kesintisi, enerji kesintisi gibi bir şey olmaz tahkim yüzünden. Biz güvenilir müşteriyiz, Rusya da güvenilir bir tedarikçi. Sorun olunca mahkemeye gidiyorsunuz ama anlaşmalar devam ediyor. Tahkimden Türkiye’nin eli güçlü çıkar.”

Türk Akımı’nda bir hattın kurulması konusunda hem fizibilite hem de inşaat için Türkiye’nin hazır olduğuna dikkati çeken Alaboyun, geri kalan hatlar için yapılacak görüşmelerin zaman alacağını belirtti. Alaboyun, “Türkiye’ye gelecek bu boru hattının Yunanistan çıkışına kadar yapımının sorumluluğu kimde olacak? Bunlar daha açıklığa kavuşturulmadı. Görüşmelerine karşı olmadığımızı ilan ettik” diye konuştu.

Rezervin yüzde 14’ü kadar altın var

Bakan Alaboyun, Soma’da 100 tondan fazla altın rezervi bulunduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Bölgede 100 milyonluk tespit edilmiş cevher var. Bu cevherin de 1 tonunda 1 gram altın var. Oranladığımızda 100 ton saf altın demek. Bu artabilir, ama bizim görünür olarak söylediğimiz rezerv bu. Sondaj çalışmaları devam ediyor. Rezerv daha da yukarı çıkacak, belki de 150 ton altın bulmayı umuyoruz. Mevcut bulduğumuz altın rezervi Türkiye’nin toplam altın rezervinin 7’de biri yani yüzde 14’üne denk geliyor.” Alaboyun, Manisa bölgesinin sadece altın değil bakır, çinko ve kurşun gibi önemli metalleri bünyesinde barındırdığını vurguladı.