Genel Energy`den 150 milyon $`lık satın alma

Avusturyalı OMV’nin Bina Bavi hisseleri 150 milyon dolara Genel Energy’nin oldu.

Genel Energy`den 150 milyon $`lık satın alma

Türkiye’den Londra Borsası’na kote olan ilk şirket olma özelliğini taşıyan Genel Energy, yeni yatırımlarını açıkladı.

Genel Energy İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, "Genel Energy olarak, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKB) Bina Bavi gaz sahasında, Petrol Ofisi’nin de büyük ortağı olan Avusturya kökenli OMV firmasının yüzde 36 oranındaki hissesini, 150 milyon dolara satın aldık. Böylece Genel Energy, Miran gaz sahasından sonra Bina Bavi sahasının da tamamına sahip oldu." dedi.

Toplamda 8.4 TCF doğal kanıtlanmış gaz rezervi bulunan Miran ve Bina Bavi sahalarından Türkiye’ye 15-20 yıl boyunca 20 BCM hacminde doğal gaz ihraç etmenin mümkün olduğunu belirten Sepil, "IKB hükümetinin de açıkladığı gibi; 2014 Kasım ayı başı itibariyle boru hattından Ceyhan’a ham petrol ihracatı günde 300 bin varili aşmış ve yıl sonunda bu rakam günde 400 bin varile ulaşacak. Bu oran 2015 yılı ilk çeyreğinde de günde 500 bin varili bulacak.

Genel Energy olarak, IKB’deki Taq Taq ve Tawke sahalarında halen günde toplam 250 bin varil ham petrol üretiyoruz. Bu rakam 2015 ilk çeyreği sonunda, günde 350 bin varile yükselecek.

IKB hükümetinin söz konusu doğal gaz rezervlerinin üretimi ve işlenmesi için kuracağı tesisler, Türkiye’den gelecek yatırımcılar için ciddi bir fırsat yaratmaktadır. Ayrıca, Türkiye’ye ulaştırılacak 20 BCM doğal gazın bir bölümünün ülkemiz üzerinden Avrupa’ya sevk edilmesi de düşünülebilecektir." şeklinde konuştu.