Goji berry faydaları nelerdir, goji berry nedir? Kurt üzümü mucizesi!

Goji berry, çay kullanımı veya kurutulmuş haliyle dünyayı peşinden koşturan bir bitki haline geldi. Bazı zararları da bulunan kurt üzümü zayıflamak isteyenlerin de diyet menüsüne girdi. İşte goji berry ile ilgili merak edilenler

Goji berry faydaları nelerdir, goji berry nedir? Kurt üzümü mucizesi!

Dünyadaki bir çok ünlü isim tarafından faydaları saymakla bitirilemeyen Goji Berry'yi kullanan isimler arasında Madonna, Miranda Kerr gibi formuyla dikkat çeken dünya yıldızları da var. Peki goji berry nedir ve insan sağlığına ne gibi faydaları vardır?

Kanadalı ünlü beslenme uzmanı Rosanna Lee, "Eğer diyet yapıyorsanız ve içinde goji berry varsa sınırınız uzaydır" diyerek kurt üzümünün faydaları konusunda çarpıcı bir özet yapmıştır.

Hem bir meyve hem de bir sağlık ürünü olarak kabul edilen goji berry, genellikle Asya kıtasında ve Avrupa ülkelerinde yetişir. Fakat elbette ambalajlanmış veya konserve goji berryleri Amerika kıtasında bile bu sıralar rahatlıkla bulabilirsiniz.

goji berry nedir

GOJİ BERRY FAYDALARI VE KULLANIMI
Goji berry öncelikle mükemmel bir antoksidandır. Kanser riskini azaltır. Tıp çevrelerinde ölümsüzlük çeşmesi olarak nitelendirilen goji berry, ömrü uzatan bir bitki olarak kabul edilmektedir.
Geleneksel Çin tıbbında goji berry, tedavi amaçlı olarak 4 bin yıldır kullanılır. Sıtma, hipertansiyon yani yüksek tansiyon ve diyabete iyi geldiği iddia edilir.
Goji berry bitki ve meyvelerde bulunan beta caroten bakımından çok zengindir. Beta caroten de cildi güzelleştirmek için mükemmel bir pigmenttir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren kurt üzümü, gözleri de korur. Elbette diğer meyveler gibi goji berry de eşsiz bir C vitamini deposudur. Yani goji berry düzenli tüketilirse gribe ve soğuk algınlıklarına karşı etkilidir.
Oksijen radikal emme kapasitesi (ORAC) sayesinde mükemmel bir antioksidan özelliği taşıyan goji berry, çok düşük kalorili bir meyvedir. Goji berry için antioksidan özelliği sağlayan ise içerdiği zeaxanthindir. Zeaxanthin, goji berry'ye parlak rengini veren antioksidandır. Antioksidan hücreleri, radyasyondan ve dumanın zararlı etkilerinden de korur.

GOJY BERRY ZAYIFLATIR AMA DİYET YAPANLAR İÇİN GEÇERLİDİR
Journal of Alternative Complimentary Medicine tarafından yapılan bir araştırmaya göre goji berry suyunu iki hafta boyunca içenlerin enerji düzeyinde yükselme, sindirim sisteminin düzeninde iyileşme görülmüştür.
Kireçlenme problemi olanlara da bazı bitkisel ilaç tedavilerinde ağrıyı azaltmak amacıyla goji berry tavsiye edildiği görülmüştür. Fakat elbette bu amaçla kullanmadan önce doktora muhakkak danışmak gerekir.
Amerika'da yayınlanan görmeyle ilgili sağlık araştırmaları dergisi Journal of Amercan Academy of Optometry'de yayınlanan bir makalede goji berrynin sarı nokta hastalığı tedavisinde kullanılabileceğine ilişkin bazı bulgular paylaşılmıştır.
The Journal of Nutrition dergisinde yayınlanan bir makalede ise grip olan yaşlı fareler üzerinde yapılan ilk deneylerde griple savaş konusunda etkili olduğu yönünde bazı bulgular dile getirilmiştir.

goji berry taze

GOJİ BERRY KAÇ KALORİ
100 gram goji berry 349 kalori taşır. 100 gram goji berryde 7.5 gram su, 14.26 gram protein, 0.39 gram yağ, 77.06 gram karbonhidrat, 13 gram diyet lifi, 45.61 gram şeker, 190 miligram kalsiyum, 6.80 miligram demir, 298 miligram sodyum, 48.4 miligram C vitamini yani askorbik asit, 26822 IU A vitamini, sıfır yağ asidi, sıfır trans yağ asidi ve sıfır kolesterol bulunur.

GOJİ BERRY NE KADAR YENMELİ
Goji berry günde bir avuç tüketilmelidir. Bir avuç goji berry elbette kişinin avucunun büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genellikle ortalama 20 ila 30 grama denk gelir. Yani eğer avuç hesabınıza güvenmiyorsanız hassas tartılarla 20-30 gram goji berry tartıp bunu tüketebilirsiniz.

GOJY BERRY'NİN ZARARLARI NELER
Fakat goji berrynin zararları söz konusu olduğunda, bununla ilgili bazı bulgular da hafife alınacak türden değildir. Örneğin bazı tip diyabet hastalarının goji berry kullanmaları doktor kontrolü olmadan zararlıdır.
Aynı risk kan sulandırıcı ilaç kullananlar için de geçerlidir. Çünkü bazı bulgulara göre goji berry kan şekerini ve kan basıncını düşürme özelliğine de sahiptir.
Kan sulandırıcı veya kan inceltici ilaç kullananların goji berry kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Hamileler goji berry kullanımı içn doktoruna muhakkak danışmalıdır. Ayrıca bebekler için de goji berry kullanımı doktro kontrolünde olmalıdır. Çünkü goji berry, hamilelerde, emziren annelerde ve bebeklerde gaza neden olabilmektedir.
Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı bulunanların da doktoruna danışmadan goji berry ve goji berry çayı tüketmemeleri önerilir.

GOJİ BERRY NELERDE SATILIR
Çiğ goji berri, serçe parmağınız ucu kadar bir boyuta sahiptir. Fakat bu ebattaki çiğ goji berryyi ancak Asya'da, Çin'de veya Avrupa kıtasında bulabilirsiniz.

Goji berry nerelerde satılır sorusuna gelince. Süpermarketlerde özellikle organik gıda satılan reyonlarda küçük paketler veya konerve halinde bulabilirsiniz. Goji berry kuru ortamlarda muhafaza edilirse bozulmaz. Önemli olan kurt üzümünün saklanırken hava almasını engellemektir. Çünkü hava alan goji berry hızla bozulur. Yine kurt üzümünü sağlıklı gıdan satan eczanelerde veya aktarlarda da bulmanız mümkündür.

GOJİ BERRY'NİN TADI NASIL
Oldukça sulu ve tatlı bir bitki olan goji berrynin tadı yabanmersinine de benzer, kiraza da yakın bir tada sahiptir. Bu arada goji berrynin lifli bir bitki olduğunu hatırlatalım. Yani ülseri olanlar goji berryyi tüketirken eğer ki ülser diyetindelerse dikkatli olmalıdır.

GOJİ BERRY AÇKEN Mİ KULLANILIR TOK KARNINA MI YENİR
Goji berry yemekten önce de yemekle de yemekten sonra da kullanılır.
Açlık hissini azalttığı için yemeklerden önce, kattığı lezzet nedeniyle yemeklerin içinde ve goji berry ile zayıflamak gibi bir derdiniz yoksa tok karınla yiyebilirsiniz. Aç karınla yenmesi halinde zayıflamaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Fakat goji berry çayı tok karınla içilir.

Goji berryyi çiğ olarak da tüketmek mümkündür, haşlayıp kompostosunu da yapmak mümkündür. Salata içine konunca harika bir lezzet yaratan goji berry, yoğurdun içine konarak da çok güzel bir ara öğün haline gelebilir.
Ya da akşam evde televizyonda çok güzel bir film izlerken çerez tabağınızı da renklendirebilir.

GOJY BERRY FİYATI NE KADAR, GOJİ BERRY ÇAYI KAÇ LİRA
Goji berry kaç lira veya goji berry fiyatı ne kadar diye sorduğunuzu duyar gibiyiz.
Goji berry fiyatı Migros sanal marketlerde 25 Haziran 2016 tarihi itibariyle 59 TL'dir. Elbette bu fiyat kilogram fiyatı.
İnternetteki fırsat sitelerinde ise Tibet'ten ithal edilmiş bir goji berryyi kilosu 39.9 ve hatta 29.90 TL'ye bile bulabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey satın alacağınız goji berry gerçek mi veya organik mi?
Goji berry çay fiyatı ise internetten 14 TL ile 40 TL arasında değişen fiyatlarla , ki bu fiyatlar 15-30-45-60'lı poşet halinde değişir, satılıyor.
Fakat yolunuz eğer olur da Tibet'e veya Asya ülkelerinden birine düşerse en sağlıklı ve en ucuz fiyatı oradaki marketlerde bulacağınıza hiç şüphe yok.

Goji berry pazar fiyatı

GOJİ BERRY ÇAY KULLANIMI
Goji berry çayı nasıl demlenir sorusuna cevap olarak size bir püf noktasından da bahsedelim.
Zayıflamak için goji berry çayı kullanıyorsanız o zaman sabah bir fincan poşet akşam bir fincan poşet olmak üzere günde iki defa kullanmak yeterlidir.
Aynen normal fincan poşet çaylar gibi goji berry sallama çayını da kaynatılmış bir fincan suyun içine demlenmesini bekleyiniz. Bu arada size bir tüyo: Kaynattığınız suya goji berry çayınızı sallandırmadan önce, kaynamış olan suyu birkaç dakika bekletiniz. Böylece suyun içindeki minerallerin de oturmasını sağlamış olursunuz ve çayınızın lezzeti de çok daha güzel olacaktır.

goji berry çayı

GOJİ BERRY'NİN İSİMLERİ
Goji berry dünyada sayılan bir çok isimle bilinir. Çin'de kurt üzümü, Tibet'te ise Tibet üzümü adıyla duyabilirsiniz. Ya da Türkiye'de goji çileği adıyla da goji berry görürseniz şaşırmayın. Aslında kelime kökeni ortaya çıktıı topraklar nedeniyle Çince'dir. Go Chi veya Gou Qi kelimesinin evrensel dile uyarlanmasıyla goji adını almıştır.

gojy berry ağacı