Google Twitter'ı satın mı alıyor?

Popüler sosyal medya platformu Twitter ile ilgili bir iddia, şirket hisselerinin aniden fırlamasına neden oldu.

Google Twitter'ı satın mı alıyor?

ABD'li teknoloji devi Google'ın, danışman şirket olarak Goldman Sachs ile anlaştığı söylenen Twitter'ı satın almak istediği iddia edildi.

The Telegraph'ın haberine göre Google, Twitter'ı satın almak için girişimlerde bulunuyor.Bu söylentilerin ortaya çıkması her iki şirketin piyasa değerlerini de yükseltti.

Twitter'ın hisseleri, şirketin teklifleri karşılamak için danışman şirket olarak Goldman Sachs ile anlaştığına dair haberlerin ardından, zaten yüzde 4.8 artmıştı. Artan hisseler sonucu piyasa değeri 34 milyar dolara çıkan Twitter kullanıcılarına 140 karakterle kendilerini ifade etme tanıyan, aylık 288 milyon kullanıcısı bulunan dev bir şirket.
Google daha önde kendi sosyal ağını yaratmak için çalışmış ve Google+'yı kurmuştu. Android kullanıcılarına standart olarak gelen uygulamanın 300 milyon kullanıcısı görünse de kullanıcıların paylaşım yapmaması Google+'ın aktif bir sosyal ağ olarak tanımlanmasını engelliyor.

Google'ı Twitter'ı satın almayı rahatla karşılayabilecek durumda ve bu satın almayı gerçekleştirebilirse sosyal ağ platformlarındaki yükseliş hedefini gerçekleştirebilecek.

Twitter Goldman Sach ile anlaştığı iddalarını kabul etmezken, Goldman Sach henüz bir açıklama yapmadı.
Business Insider'a göre, Google'ın Twitter'ı satın alması, 2008'de Microsoft'un Yahoo'yu almak istemesi durumuyla aynı.
2008 yılında pazarı Google'a karşı kaybettiğini düşünen Microsoft çözüm olarak önce arama motoru Bing'i aktif hale getirmiş, Bing Google ile yarışamayınca Yahoo'yu satın almayı planlamaya başlamıştı. Yahoo ve Microsoft arasında geçen çetin görüşmelerden sonra Microsoft satın alımdan vazgeçmişti.

Görüşmelerden bir ay sonra ekonomi çökmüş ve Yahoo hisseleri değerlerinin yarısından fazlasını kaybetmişti. Bunun üzerine 2011 yılında Microsoft Ceo'su Steve Ballmer, "Bazen şanslısınızdır" diye açıklama yapmıştı.

Microsoft'un Google tarafından tehtit edildiği gibi, Google'da şu anda Facebook tarafından tehtit ediliyor. Google sosyal ağ pazarını kaptırmamak ve reklam gelirlerini kaçırmamak için yaptığı bu girişimin zamanı aslında 2009 yılında Twitter'ın değeri yalnızca 1 milyar dolarkendi. Facebook'un reklam payının çoğunu topladığı bu ortamda 34 milyar dolar değere sahip Twitter'ın satın alınması için çok geç kalındı.