Gözler FED'in alacağı kararda

Merkez faizleri sabit tutarken metinde 2 cümle ile neden faize dokunmadığını anlattı. FED’in bugün alacağı kararın yönünü tahmin edemediğini belirten Merkez gıda fiyatlarındaki artışa da dikkat çekti. Dünya piyasaları düzelmeden ve kur düşmeden faiz indiriminin zor olduğu sinyali verildi

Gözler FED'in alacağı kararda

Habertürk gazetesinden Rahim Ak'ın haberine göre,Merkez Bankası iki ay art arda yaptığı faiz indirimlerinden sonra dünkü toplantısında politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini yüzde 7.50’de sabit tuttu. Benzer şekilde faiz koridorunda bir değişiklik yapılmadı alt band yüzde 7.25 ve üst band ise yüzde 10.75’te bırakıldı.

Banka faiz kararını açıkladığı metinde ise bu kararı neden aldığını iki önemli konunun altını çizerek ifade etti. Merkez Bankası’nın ekonomideki daralma ve olası politik baskılara rağmen önümüzdeki dönemde FED’in faiz artırımı konusunda beklentilerin tersine ılımlı adım atması ve buna paralel kurda düzelmeyi görmeden politika faizini indirmekte çekingen davranacağı sinyalini verdiBir önceki metinde temkinli para politikasının enerji ve gıda dışı çekirdek enflasyon göstergeleriyle birlikte enflasyonu da olumlu etkilediği belirtilirken son metinde enflasyon çıkarıldı. Böylece Merkez’in enflasyonun düşeceğine yönelik inancının kaybolduğu anlaşılırken “Kurul çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir” cümlesinin de çıkarılması bu düşünceyi pekiştirdi. Bu cümle bankanın muhtemelen TL’deki değer kaybı nedeniyle çekirdek göstergelerin düşmesi konusunda eskisi kadar emin olmadığını gösterdi.


Haberin devamını okumak için tıklayınız....