Apple Covid'den bu yana en kötü düşüşle karşı karşıya

Apple'ın iPhone sevkiyatları mart çeyreğinde tahmin edilenden %10 daha kötü bir düşüş yaşadı ve akıllı telefon sektöründeki toparlanmaya rağmen Çin'deki satışları geriledi. Bloomberg bu durumun Covid'den bu yana Apple'ın yaşadığı en kötü düşüş olduğunu yazdı

Apple Covid'den bu yana en kötü düşüşle karşı karşıya

Piyasa takipçisi IDC'ye göre Apple ilk üç ayda 50,1 milyon iPhone sevkiyatı gerçekleştirdi. Bloomberg analistleri 51,7 milyonluk sevkiyat tahmin ediyordu. Araştırmacılar, yıllık bazda %9,6'lık düşüşün, Covid'in 2022'de tedarik zincirlerini tıkamasından bu yana Apple için en dik düşüş olduğunu söyledi. Apple, eayında son iPhone modelinin piyasaya sürülmesinden bu yana Çin'deki satışlarını sürdürmekte zorlanıyor. Huawei Technologies Co. ve Xiaomi Corp. gibi rakiplerin yeniden canlanması ve Pekin'in işyerlerinde yabancı cihazlara getirdiği yasak satışları olumsuz etkiledi.

Piyasa düzelirken Apple'da düşüş yaşandı
Akıllı telefon pazarı küresel çapta son yılların en iyi büyümesini kaydederken iPhone sevkiyatlarında düşüş yaşanması dikkat çekiyor. IDC araştırma direktörü Nabila Popal, "Akıllı telefon pazarı son iki yılın türbülansından hem daha güçlü hem de değişmiş olarak çıkıyor. Apple son birkaç yıldır son derece dirençli davranmış ve sevkiyatlarda ve pazar payında büyük bir büyüme kaydetmiş olsa da, 2023'te gördüğü büyüme hızını ve zirve payını sürdürmesi zor olacak. Pazar 2024 yılında daha da toparlanırken IDC, Android'in Apple'dan çok daha hızlı büyümesini bekliyor" dedi.

Apple'ın önde gelen tedarikçilerinden Hon Hai Precision Industry Co., Murata Manufacturing Co. ve LG Innotek Co. Asya'daki işlemlerde düşüş sergiledi. Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanacağı korkusu da piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor.

"Çin'deki rekabet düşüşün büyük parçası"
Pandemi sırasında iPhone, tüketicilerin Android destekli rakiplerinin çoğunun akıllı telefonlarını satın almaktan vazgeçmesi nedeniyle en büyük direnci gösterdi. Bu stok birikimi, Xiaomi gibi Çinli rakiplerin agresif fiyatlandırmasına yol açtı. Rakiplerinin stoklarının tükenmesi aylar sürdü ve şimdi de sevkiyatları yeniden artmaya başladı. 2023'ün son aylarındaki yoğun sevkiyatların ardından bazı bölgelerin yıla fazla iPhone envanteriyle başladığını söyleyen Popal "Çin'de artan rekabet, Apple'ın 1. çeyrekteki düşüşünün büyük bir parçası" dedi.