Danimarkalı firmadan Kızıldeniz kararı

Danimarka merkezli deniz nakliye şirketi Maersk, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı gemilere yönelik saldırıları nedeniyle bölgedeki tüm seferlerini askıya aldı.

Danimarkalı firmadan Kızıldeniz kararı

Maersk'ten yapılan açıklamada, "Bölgede ticari gemilere yönelik son saldırılar endişe vericidir ve denizcilerin emniyet ve güvenliğine yönelik önemli bir tehdit oluşturmaktadır." denildi.

Açıklamada, dün ve bugün konteyner gemilerine yönelik saldırının ardından bölgede bulunan Maersk gemilerine bir sonraki duyuruya kadar yolculuklarını durdurmaları talimatı verildiği kaydedildi.

Açıklama, bölgedeki deniz güvenliğini yakından takip ettiklerini ve gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

HUSİLER'İN KIZILDENİZ'DEKİ SALDIRILARI

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenleyen Husiler, dün de İsrail'e giden bir yük gemisine insansız hava aracıyla (İHA) saldırı yapıldığını açıklamıştı.

İsrail yönetimi ise İsrail bağlantılı gemilerin Kızıldeniz’de Husiler tarafından hedef alınması üzerine limanlarına talimat vererek çalışma programlarını internetten gizlemelerini istemişti.

Husiler, bugün de İsrail'e giden iki konteyner gemisini hedef aldıklarını duyurmuştu.