İran, İsrail'i vurdu: Devrim Muhafızları açıkladı: İHA ve füzeler fırlatıldı

İran, İsrail'i vurdu: Devrim Muhafızları açıkladı: İHA ve füzeler fırlatıldı

İran, İsrail'i vurdu: Devrim Muhafızları açıkladı: İHA ve füzeler fırlatıldı

Dünyanın gözü İsrail ile İran arasındaki gerilimdeyken İran, İsrail’e İHA saldırısı başlattı. İran’ın İHA’ların yanı sıra iki adet balistik füze gönderdiği de belirtildi. İran Devrim Muhafızları, İsrail’e yönelik bir saldırı başlattıklarını doğrulayan bir bildiri yayımladı. Devrim Muhafızları, söz konusu saldırının Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluğa yapılan saldırıya karşılık olarak başlatıldığını belirtti.

Ürdün, İsrail, Lübnan, Mısır ve Irak, saldırıların ardından hava sahalarını kapattı. Ürdün genelinde olağanüstü hal ilan edildi. Suriye’de olası İsrail saldırısına karşı Şam ve önemli üsler çevresindeki Rus yapımı Pantsir savunma sistemleri alarma geçirildi. Türk Hava Yolları (THY), AJet ve Pegasus’un İstanbul’dan Tahran ve İsfahan’a giden uçakları, Türkiye’den çıkmadan İstanbul’a geri çağırıldı.

Netanyahu: “Kim bize zarar verirse, biz de ona zarar veririz”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın İHA saldırısının ardından halka seslendi. Konuşmasında bir süredir İran’dan gelebilecek saldırılara hazırlandıklarını söyleyen Netanyahu, hem savunma hem de saldırı için hazır olduklarını belirtti.

Netanyahu konuşmasına şöyle devam etti:

“Açık bir prensip oluşturdum; kim bize zarar verirse, biz de ona zarar veririz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu soğukkanlılıkla ve kararlılıkla yapacağız. İç Cephe Komutanlığı’nın direktiflerini dinlemenizi rica ediyorum. Birlikte ayakta duracağız ve Tanrı’nın yardımıyla birlikte üstesinden geleceğiz.”

Netanyahu, başkent Tel Aviv’de savaş kabinesiyle bir toplantı düzenledi. Fotoğrafta Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Benny Gantz, IDF’den Herzli Halevi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve diğer üst düzey yetkililerle birlikte oturuyor.

Hamaney: “Kötü niyetli Siyonist rejim cezalandırılacak”

İran dini lideri Ali Hamaney, X hesabından paylaştığı video mesajında, İsrail’in Şam Konsolosluğu’na saldırı düzenlemesiyle “hatalarına bir yenisini daha eklediğini” belirterek, “Kötü niyetli Siyonist rejim cezalandırılacak” dedi.

Beyaz Saray’dan ilk açıklama

Ortadoğu’da yaşanan gerilim üzerine hafta sonu tatilini yarıda keserek Washington’a dönen ABD Başkanı Joe Biden, ulusal güvenlik ekipleri tarafından düzenli olarak bilgilendiriliyor ve İsrail’deki yetkililerle temas halinde.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, İran’ın İsrail’e hava saldırısı başlattığı ve ABD’nin İsrail’in güvenliğine desteklerinin tam olduğu belirtildi. Biden’ın devamlı bilgilendirildiği ve gün içerisinde ulusal güvenlik ekibi ile bir toplantı yapılacağı belirtilen açıklamada, “ABD, İran’dan gelen tehditlere karşı İsrail’in savunmasını destekleyecek” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla tatilini yarıda keserek başkent Washington’a dönmüştü.

12 Nisan Cuma günü Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, İran’ın “her an” İsrail’e saldırabileceğini söyleyen Biden, gazetecilerin, “Ne kadar yakın zamanda?” sorusuna, “Güvenli bir bilgi almak isterdim ancak beklentim her an olabileceği yönünde” cevabını vermişti.