Kanser ilacı geliştirmek için 11 milyar dolarlık ortaklık
Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, ABD’li ilaç devi Bristol Myers Squibb (BMS) ile kanser ilacı BNT327’nin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için 11,1 milyar dolara varan bir anlaşma imzaladı. Haberin ardından BioNTech hisseleri yaklaşık yüzde 20 değer kazandı.

ABD – BioNTech SE (Nasdaq: BNTX) ve Bristol Myers Squibb (NYSE: BMY), 2 Haziran 2025 tarihinde, BioNTech’in araştırma aşamasındaki bispesifik antikor ilacı BNT327’nin küresel çapta ortak geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Anlaşma, kanser tedavisinde yeni bir standart oluşturmayı hedefleyen BNT327’nin geliştirme sürecini hızlandırmayı amaçlıyor.
Anlaşmanın finansal detaylarına göre, BMS, BioNTech’e 1,5 milyar dolar ön ödeme yapacak. Ayrıca, 2028 yılına kadar 2 milyar dolar tutarında garantili yıllık ödemeler ve geliştirme, düzenleyici onay ve ticari başarılara bağlı olarak 7,6 milyar dolara kadar ek ödemelerle toplam 11,1 milyar dolarlık bir ödeme öngörülüyor. Şirketler, geliştirme ve üretim maliyetlerini yüzde 50-50 paylaşacak ve ilaç piyasaya sürüldüğünde kâr/zararı eşit şekilde bölüşecek.
BNT327, PD-L1 ve VEGF-A proteinlerini hedefleyen bir bispesifik antikor olup, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücrelerini yok etmeyi ve tümörlerin beslenmesini engellemeyi amaçlıyor. İlaç, şu anda küçük hücreli akciğer kanseri (ES-SCLC), küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (NSCLC) ve üçlü negatif meme kanseri (TNBC) gibi çeşitli solid tümör türlerinde Faz 3 klinik denemelerde test ediliyor. Bugüne kadar 1.000’den fazla hasta BNT327 ile tedavi edildi.
BioNTech’in CEO’su Uğur Şahin, “BNT327, tek mekanizmalı bağışıklık kontrol noktası inhibitörlerini aşarak birden fazla solid tümörde yeni bir tedavi standardı oluşturma potansiyeline sahip. BMS ile işbirliğimiz, bu ilacın geliştirilmesini hızlandırarak potansiyelini tam anlamıyla hayata geçirecek” dedi. BMS CEO’su Christopher Boerner ise, “BNT327, solid tümör hastalarının tedavi standartlarını dönüştürme potansiyeline sahip bir varlık. BMS’nin immüno-onkoloji alanındaki deneyimiyle bu ilacı hızla piyasaya sürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
BioNTech’in Kanser İlacı Hedefi
BioNTech, mRNA teknolojisi ile Pfizer işbirliğinde geliştirdiği Covid-19 aşısı ile küresel çapta tanınmıştı. Şirket, 2021’de bu aşıdan yaklaşık 19 milyar dolar gelir elde etti. Covid-19 salgını sonrası odak noktasını kanser tedavisine kaydıran BioNTech, ilk kanser ilacını 2026 yılında piyasaya sürmeyi planlıyor. BNT327, bu stratejinin temel taşlarından biri olarak öne çıkıyor.
Hisse Senedi Yükselişi
Anlaşmanın duyurulmasının ardından BioNTech’in hisseleri, 2 Haziran 2025’te erken işlemlerde yaklaşık yüzde 20 değer kazanarak 114,75 dolara yükseldi. Finans kartında (yukarıda) görüldüğü üzere, BioNTech’in hisse fiyatı gün içinde 115,99 dolar seviyesine kadar çıktı ve mevcut fiyat 113,10 dolar seviyesinde seyrediyor. BMS hisseleri ise aynı gün içinde yüzde 1’den az bir düşüşle 48,28 dolar civarında işlem gördü.